Aktiespararna

Prognosmakaren: Därför ska du köpa aktier i maj

Av Jessika Bouveng
7 maj 20242 min lästid
Tom Lee rekommenderar att slå till på aktier i maj.
Inflationen kommer att sjunka dramatiskt i USA under resterande delar av året, menar Tom Lee, Fundstrats prognoschef. Han tror därför att maj månad är ett bra tillfälle att köpa aktier.

Det senaste inflationsbeskedet från USA visade åter att konsumentpriserna ökade mer än väntat i årstakt. Sedan beskedet har marknaden prisat in betydligt färre räntesänkningar i år, något som börsen gått och längtat efter.

Centralbanken sade vid det senaste policymötet att man behöver mer förtroende för att inflationen faller tillbaka till målet på 2% innan man överväger räntesänkningar. Marknaderna ser nu en eller två räntesänkningar för året, enligt CME FedWatch-verktyget. Prognosen är ner från så många som sju i början av året.

Tom Lee menar dock att de förhöjda inflationssiffrorna till stor del har berott på eftersläpningar i den officiella statistiken. Till CNBC påpekar han bland annat att bostads- och hyrespriserna i realtid ”stabiliseras”, även om boendekostnaderna steg med 5,7% i årstakt.

Positivt för aktier

Lee tror vidare att prisnedgångarna i realtid så småningom kommer att komma ikapp den officiella inflationsrapporten. Det menar han är positivt för aktier då en pristillväxt ger Fed mer anledning att sänka räntorna och lätta på sin penningpolitik.

”Jag tror att inflationen kommer att dämpas ganska dramatiskt. Jag vet inte när, men det kommer att ske någon gång under andra halvåret i år", förutspådde han.

Lee är en av de mest optimistiska prognosmakarna på Wall Street 2024. Tidigare förutspådde han att S&P 500 skulle kunna stiga så högt som 5 500 till slutet av året, vilket innebär en ytterligare uppgång med 6% för indexet.

LÄS MER: Swedbank: Tydlig övervikt för aktier - "risk på"-marknad i korten

LÄS MER: Storbankerna om räntebeskedet: Upplagt för sänkningar

Marknadsanalyser

Dela med dig