Aktiespararna

Swedbank: Tydlig övervikt för aktier - "risk på"-marknad i korten

Av Jessika Bouveng
7 maj 20241 min lästid
Mattias Isaksson är chefsstrateg på Swedbank.
Swedbank fortsätter med att övervikta i aktier. Enligt en uppdatering av bankens investeringsstrategi finns det ett flertal saker som pekar på en positiv marknad.

Mattias Isaksson, chefsstrateg på Swedbank, kan konstatera att det råder en del osäkerhet på marknaden men överlag finns det flera ljusglimtar att ta vara på.

För Europa och Sveriges del har det varit tufft den senaste tiden men han menar samtidigt att vi verkar ha undkommit de värsta utfallen. Dessutom väntar räntesänkningar förhoppningsvis inom kort.

En potentiell kommande konjunkturbotten och ett USA som mattas beskrivs också som ljus i tunneln.

Ser breddning av uppgången

Orosmoln på himlen är istället bakslag i den ekonomiska utvecklingen och nya geopolitiska eskaleringar. Sammantaget är bilden av marknaden ändå ljus och chefsstrategen ser en breddning av uppgången på börsen till fler sektorer.

“Viss andhämtning samt tecken på breddning av uppgången på aktiemarknaden bidrar dessutom till att stärka fundamentet”, säger Mattias Isaksson till börssajten Aktiellt.

“Nästa steg kan vara en bredare ”risk-på” marknad med stöd av en global ekonomi som undviker recession, fortsatt fallande inflation, i kombination med att centralbankernas nästa steg är att börja sänka styrräntorna. Då vinstutsikterna är stabila ser vi inte heller värderingen som utmanande", fortsätter han.

LÄS MER: Aktiechefen: Sektorn har bottnat - nu vänder det

LÄS MER: Storbankerna om räntebeskedet: Upplagt för sänkningar


Marknadsanalyser

Dela med dig