Aktiespararna

Danske: "Detta kommer ge stöd åt börsen"

Av Elin Hanspers
8 april 20241 min lästid
Börserna vände nedåt förra veckan, men fredagens starka amerikanska jobbrapport gav börserna en välbehövlig skjuts uppåt under fredagen, skriver Danske Banks seniora ekonom Maria Landeborn i sitt senaste veckobrev.

"Att börsen steg efter att siffrorna släpptes är fullt rimligt. En stark amerikansk ekonomi ökar sannolikheten för en mjuklandning i USA, och det ger dessutom stöd åt tillväxten i resten av världen. Att fler människor söker sig tillbaka till arbetsmarknaden samtidigt som löneökningarna inte visar tecken på att öka är också ett gott tecken. Även Fed bör se positivt på fredagens siffror", skriver hon.

Dock innebär siffrorna att det kan dröja innan räntesänkningarna inleds. Landeborn noterar att marknaden, precis efter att jobbrapporten släpptes, prisade in att den första sänkningen skulle ske först i september. Nu ligger dock sannolikheten för en junisänkning på nära 50% igen.

Övervikt i aktier

Danske Bank behåller sin övervikt i aktier, då stabila makrodata och positiv vinsttillväxt väntas ge stöd åt börserna.

"Baserat på styrkan i USAs ekonomi och en förväntad fortsatt medvind för AI-relaterade aktier behåller vi även en övervikt i amerikanska aktier. Den här veckan drar rapportsäsongen i gång i USA med rapporter från bland annat JP Morgan, Wells Fargo och Citigroup på fredag", skriver Maria Landeborn.

LÄS MER: Chefsstrategen: Därför ska börsen upp ännu mer i år

LÄS MER: Spänningen stiger inför Q1-rapporterna

Marknadsanalyser

Dela med dig