Aktiespararna

Chefsstrategen: Därför ska börsen upp ännu mer i år

Av Jessika Bouveng
5 april 20242 min lästid
Bank of Americas chefsstrateg Savita Subramanian.
Trots fortsatta rekordnivåer på börsen så menar Bank of Americas chefsstrateg Savita Subramanian att det finns mer uppsida kvar. I alla fall om man ser till en "träffsäker indikator".

Det är förmodligen ingen som har missat att börsen gått väldigt starkt den senaste tiden. Swedbanks börssajt Aktiellt konstaterar att det råder fortsatt extrem börsoptimism.

”Börsoptimismen hos privata investerare har under hela året vidhållits vid mycket höga nivåer. Detta har således givit ett starkt kapitalflödesstöd till börsen, varvid pris och sentiment ömsom förstärkt varandra i en positiv återkopplingscykel”, skriver banken i en analys under fredagen.

När sentimentnivåerna ligger på den här nivån skriver banken att sannolikheten för att marknaden står inför en kortsiktig andningspaus ökar.

Mer uppsida att hämta

Frågar man Bank of America har tjurmarknaden på börsen dock bara börjat.

Omni Ekonomi har tagit del av en podd med bankens chefsstrateg Savita Subramanian. Hon pekar på den ”mest träffsäkra indikatorn” på börsen, också kallad ”säljside-indikatorn”, som indikerar att det finns mer uppsida kvar för amerikanska S&P 500 i år.

Indikatorn räknar fram den genomsnittliga aktieallokering som Wall Streets strateger rekommenderar sina kunder. Rådet har historiskt sett varit att ha mellan 40 och 70% av sparpengarna i aktier. När den rekommenderade aktievikten befunnit sig i den högre delen har detta indikerat en överdriven optimism som antyder att börsen ska backa.

Ser man på nivån idag ligger den på 55%, något chefsstrategen menar förvånar med tanke på hur starkt börsen har gått.

”Vi är långt ifrån den euforiska nivå som vanligtvis förebådar slutet på en tjurmarknad”, säger hon.

LÄS MER: Chefsstrategen: Så fortsätter börsen 2024

LÄS MER: Danske: Detta bådar gott för en fortsatt börsuppgång

Marknadsanalyser

Dela med dig