Aktiespararna

Därför kan bolåneräntorna börja gå ned redan nu

Av Annelie Östlund
29 mars 20233 min lästid
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Foto: Pressbild .
Experter kommer med siffror som ger hopp om lägre ränta.

Från en toppnivå i mars är den svenska 2-åriga statsobligationen ned 73 punkter. Under samma period är 5-åringen ned 63 punkter.

Om obligationsräntorna ligger kvar på dessa lägre nivåer påverkas bankernas upplåningskostnad som blir billigare. Det kan i sin tur leda till lägre bolåneräntor.

”Vi såg att även den amerikanska tvååringen dök ganska kraftigt rätt nyligen. Förmodligen reflekterar det en syn på att man ändå tror att centralbankerna kommer att få bukt med inflationen på lite sikt. Men det har varit – och är – extremt volatilt. Vi vet inte om räntenedgången håller i sig”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

En aktör som redan valt att agera, är Landshypotek Bank.

”Vi följer ränteutvecklingen hela tiden och vi har gjort bedömningen att räntan på de lite längre löptiderna stabiliserats på en lägre nivå än de var tidigare. Därför tog vi beslutet att sänka räntan särskilt för de lite längre löptiderna”, säger Jan Lilja, Head of Treasury på Landshypotek Bank.

Förra veckan meddelade Landshypotek att man sänker bolåneräntorna på bindningstiderna 2–10 år med 0,15–0,25 procentenheter.

På bolån med bindningstider 5–10 år sänks räntan med 0,25 procentenheter.

Listräntan för bolån med 2 års bindning sänks med 0,20 procentenheter och landar på en bästa ränta på 4,24%.

Längre obligationsräntor faller

Att de längre obligationsräntorna fallit har att göra med den allmänna oron och förväntningarna om att vi står inför en inbromsning i ekonomin.

”Dels har vi en hög inflation som tvingar centralbankerna att höja styrräntorna. Parallellt finns en oro om att ekonomin kommer bromsa in rejält. Vi ser att obligationsinvesterare är intresserade av att köpa obligationer med en löptid på mellan två och sju år eftersom de tror att centralbankerna kommer att behöva sänka räntorna kanske redan i slutet av året. Det har lett till att längre obligationsräntor fallit medan de kortare legat kvar på en hög nivå”, säger Jan Lilja.

Robert Boije är inte säker på att de andra bankerna väljer att omedelbart ta rygg Landshypotek Bank.

”Om man tittar tillbaka några månader har de här räntorna varit upp och ner väldigt mycket vilket speglar den stora osäkerheten som finns. Möjligen väljer många banker att vänta på en mer stadigvarande räntenedgång”, säger Boije.

LÄS MERKI: Då börjar räntan att sänkas igen

LÄS MERBåda aktierna har rasat till nya bottennivåer - men vi köper inte

Marknadsnyheter

Dela med dig