Aktiespararna

Därför rasar bitcoinpriset

Av Elin Hanspers
5 juli 20242 min lästid
Kollapsen i den Tokyo-baserade bitcoinbörsen Mt Gox skapar ringar på vattnet tio år senare.

Bitcoin rasade under fredagen med som mest 8% - under 54 000 dollar - den lägsta nivån sedan februari. Dessutom drogs andra kryptovalutor med i fallet. Bland annat föll ethereum 9% till 2 841 dollar. De senaste 24 timmarna har kryptomarknaden försvagats med över 170 miljarder dollar och bitcoin har den senaste veckan sjunkit med 12%. Det skriver CNBC och Reuters.

Den nuvarande nedgången i bitcoinpriset är den mest anmärkningsvärda sedan kryptobörsen FTX krasch i november 2022.

Orsaken till raset är den kraschade bitcoinbörsen Mt Gox informerat att de ska betala tillbaka bitcoin till ett värde om omkring 9 miljarder dollar.

Det var för tio år sedan som Tokyo-baserade Mt Gox kollapsade efter en massiv cyberattack där upp till 950 000 bitcoin stals. Nu inleds alltså utbetalningarna till fodringsägarna.

Andra delorsaker

Utöver Mt Gox-utbetalningen pekar kännare på andra delorsaker till att bitcoin har haft en tuff vecka.

En sådan orsak är att Tyskland under torsdagen sålde omkring 3 000 bitcoin från de 50 000 som man konfiskerat i samband med ett tillslag mot den populära piratsajten Movie2k.

En annan är en oro kring att Demokraternas presidentkandidat Joe Biden, efter den skakiga debatten med Donald Trump, skulle kunna bli ersatt av en ny kandidat som inte är lika positivt inställd till kryptovalutor.

LÄS MER: Allt du behöver veta kring kryptovalutor

LÄS MER: Så vill bitcoinskeptiker tjäna pengar på en krasch

Dela med dig