Aktiespararna

Därför rasar börsen - så ska du agera

Av Eric Emanuelsson
10 mars 20234 min lästid
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg.
Carl-Henrik Söderberg om anledningen bakom dagens ras: "Rusta portföljen därefter"

Stockholmsbörsen rasar under fredagen.

Anledningen är bankoron som uppstod på Wall Street – efter att teknikfokuserade Silicon Valley Bank meddelade att de tvingas genomföra en nyemission.

”Det brukar alltid sluta med att en räntehöjningscykel ”har sönder något” och nu blir investerare rädda att det kanske är banksystemet som ska hamna under press. Fed vill se lägre inflation och en arbetsmarknad som kyls ner och frågan är om jakten på detta kommer att gå för långt”, säger Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Under torsdagen kom beskedet att Silicon Valley Bank tvingas genomföra en nyemission på över två miljarder dollar. Anledningen är att banken måste stärka sin balansräkning för att hantera minskad inlåning. SVB sade att kapitalet behövs för att kompensera för förluster på obligationsförsäljningar.

Spär på recessionsoron

Flera amerikanska affärsmedier beskriver raset som en konsekvens av Feds allt hårdare tag mot inflationen. När räntorna stiger minskar värdet för obligationer och statsobligationer, något som bankerna har mycket av.

”Dynamiken i ekonomin har förändrats sedan pandemin och frågan är om Feds räntevapen orsakar oönskad skada i ekonomin. Det hade i sådana fall inte varit första gången i historien”, säger Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg i en kommentar.

Han fortsätter:

”Tekniksektorn har varit en stark kraft i amerikansk ekonomi under lång tid och detta spär på den recessionsoro som ligger och bubblar. Samtidigt ska vi komma ihåg att storbanker står betydligt starkare än när finanskrisen briserade. Exempelvis svenska och amerikanska banker. Så att börja prata om en större bankkris anser jag överdrivet i nuläget”.

Inte en säljsignal

Carl-Henrik Söderberg avslutningsvis:

”Som småsparare tycker jag inte man ska se detta som en säljsignal i de svenska storbankerna men däremot som ännu en påminnelse om att vi befinner oss i osäkra ekonomiska tider och att det sannolikt kommer att fortsätta att prägla börsen. Rusta portföljen därefter. Underskatta inte vikten av att äga defensiva aktier och kanske även ha lite kassa i portföljen för att nyttja nedgångar i aktier du långsiktigt tror på.”

"Optimisten kan samtidigt peka på att detta borgar för ett mindre aggressivt Fed framöver. I sådana fall skulle tillväxtaktier kunna ”må lite bättre”. Dagens arbetssiffra från USA är dock det viktigaste för vad fed kommer göra i det korta perspektivet."

Indexen studsade upp något efter USA-siffrorna

Den andra stora börsnyheten kom på fredagseftermiddagen, då sysselsättningsstatistiken från USA presenterades.

Analytikerna hade förväntat sig att 205 000 nya jobb skulle ha skapats i USA under feburari. Men siffran som kom in landade på 311 000. Det är högre än vad analytikerna förväntat sig men i januari var samma siffra hela 517 000, vilket då fick börserna att backa kraftigt.

Många nya jobb är nämligen dåliga nyheter för börserna, eftersom det riskerar att spä på inflationen. Det gör i sin tur att Fed kan behöva ta i ännu mer med sina räntehöjningar.

Tittar vi på arbetslösheten så ökade den till 3,6% från 3,4% i januari. Här låg förväntningarna på oförändrade 3,4 procent enligt Bloombergs sammanställning.

De breda indexen på Stockholmsbörsen studsade upp något efter USA-siffrorna, och ligger strax före 15-tiden på cirka minus 1,7% för dagen.

Carl-Henrik Söderberg kommenterar igen:

"Visst, antalet nya jobb som skapades var högre än väntat men positivt var samtidigt att den för Fed så viktiga löneinflationen var lägre än förväntat. Att arbetslösheten steg mer än väntat bidrar även det till optimism kring att Fed inte kanske kommer att höja räntan lika aggressivt som många prisat in på slutet."

Han fortsätter:

"Allt som allt en jobbrapport som indikerar en viss nedkylning, trots det höga jobbskapandet, något som marknaden sannolikt tolkar åt det positiva hållet. Att räntan på statsobligationer faller stärker den tesen och borgar för en positiv öppning på den amerikanska börsen."

Börsanalyser

Dela med dig