Aktiespararna

Därför slog kvinnorna männen på börsen

Av Eric Emanuelsson
1 mars 20243 min lästid
Joacim Olsson är vd på Aktiespararna.
Kvinnorna slog männen på börsen 2023 - det är första gången sedan Euroclear började sina mätningar i ämnet. Samtidigt äger nu kvinnor under 44 år aktier till ett högre värde än männen i samma åldersgrupp, vilket också är ett trendbrott. "Det är positivt att vi får ett jämställt investerande på börsen", säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till Ekonomiekot.

Det var för några veckor sedan som Euroclear presenterade sin årliga statistik över svenskarnas utveckling på börsen.

Under 2023 ökade kvinnornas aktieförmögenhet med 15%, medan männens steg med 10%.

Så mycket pengar har genomsnittssvensken på börsen

Samtidigt äger nu 2,3 miljoner svenskar aktier. Men hur mycket pengar finns det i snittsvenskens portfölj?

"Den genomsnittliga portföljen uppgår till 517 000 kronor, men det ger en ganska felaktig bild eftersom det finns några få som äger väldigt många miljarder vilket driver upp genomsnittet", säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson i en intervju med Ekonomiekot.

I stället är det mer intressant att titta på medianvärdet, och där ligger kvinnornas aktieportfölj på 55 000 kronor och männens på 50 000.

"Så det är inte jättemycket, det hade varit bra att ha mer av eget kapital på börsen", säger Joacim Olsson till Sveriges Radio.

Därför gick kvinnornas placeringar bättre än männens

2023 är första året sedan Euroclear började mätningarna (2016) som kvinnornas aktieinnehav ökade mer i värde än männens.

Joacim Olsson har en förklaring till varför.

"Kvinnor väljer i stor utsträckning att investera i väletablerade lönsamma bolag och det har varit en bra strategi i det börsklimatet som vi har haft de senaste åren".

Han fortsätter:

"Männen chansar lite mer, hänger på trender och söker sig till innovativa bolag i hopp om att det ska ge en större och snabbare värdeuppgång. Men det är en större risk i den typen av bolag och det ser vi också i den här undersökningen, där sju av de tio mest populära bolagen hos männen har minskat i värde under 2023".

Olsson anser dock att kvinnorna behöver ta lite mer risktagande över tid för att få en bättre avkastning på börsen, medan männen i större utsträckning ska ta intryck av kvinnornas placeringar i mer etablerade och lönsamma bolag, för att på så sätt minska risken i placeringarna.

"Jämställt ägande på börsen"

Det som också framgår i Euroclears undersökning är att kvinnor under 44 år nu äger aktier till ett högre värde än männen i samma åldersspann.

"Det är väldigt intressant. Under den åldern har vi ett jämställt ägande på börsen, kan man säga. Och det är väldigt positivt för det är något som många eftersträvat; att kvinnor ska ta ett större ansvar för sitt eget sparande och det har gjorts ett antal åtgärder och nu ser vi hur den nya generationen verkar göra detta, och kanske till och med går om männen i någon bemärkelse."

Aktieägandet minskar bland de yngre

Tittar vi på aktieägare i åldern 21-30 år så minskade de fortsatt under 2023. Joacim Olsson tror att det beror på att många i den åldern gav sig in på börsen under perioden när det var väldigt hajpat, och man gick in med kapital i tron på att få en snabb avkastning.

"Men sen kom inflationen, matkostnaderna, räntehöjningarna och det blev tuffare att få ekonomin att gå runt för de allra flesta. Och då kanske många hade gått in med kapital som man egentligen inte borde haft på börsen, och var tvungen att ta ut det", säger han till Ekonomiekot.

LÄS MER: Aktieägarnas favoritbolag 2023

LÄS MER: Kvinnorna överträffade männen på börsen 2023

Marknadsnyheter

Dela med dig