Aktiespararna
Annons

De tar fram nytt läkemedel mot diabetes och fetma

1 december 20233 min lästid
Med sin potentiellt viktreglerande läkemedelskandidat XEN-D0501 vill Pila Pharma ta del av den explosionsartade utvecklingen på obesitasområdet. En pågående företrädesemission om 26,2 Mkr ska finansiera fas IIa-studier med sikte på resultatavläsning i början av 2025.

Det globala patientunderlaget för obesitasläkemedel väntas växa till 1,5 miljarder individer år 2030. Målgruppens storlek har attraherat stort intresse på senare tid och marknadstillväxten har även gjort avtryck på aktiemarknaden där utvecklingsframgångar avspeglats i höga värderingar.

Malmöbaserade Pila Pharma ämnar ta del av utvecklingen genom läkemedelskandidaten XEN-D0501. Kandidaten verkar inflammationshämmande, vilket i sin tur stimulerar både insulinproduktion och insulinkänslighet som båda är avgörande vid diabetes.

Kandidaten kan också ha en såväl aptitsänkande som förbränningshöjande effekt, och förväntas alltså kunna användas för att reducera vikt. Förbättrad viktkontroll medför i sin tur färre överviktsrelaterade följdsjukdomar såsom diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

Genom att tillhandahålla ett effektivt överviktsreglerande läkemedel tror sig Pila Pharma ha goda möjligheter att bli del av lösningen på de enorma hälsoutmaningar som obesitas och diabetes utgör, och därigenom ta del av en starkt växande marknad.

Inleder fas II

Nästa steg i utvecklingen inom obesitas och diabetes är en fas IIa-studie som ska utvärdera kandidatens säkerhet samtidigt som man samlar in data kring dess inverkan på glukosnivå och kroppsvikt.

Planen är att lämna in ansökan om studiegodkännande inom kort. Resultat väntas sedan ungefär ett år efter studiestart, alltså i början av 2025. För att finansiera studien (samt en Proof of-Concept-studie inom indikationen erytromelalgi) genomför Pila Pharma nu en företrädesemission om cirka 26,2 Mkr.

Siktar på partnerskap

Vid positiva fas IIa-data, som indikerar viktminskande behandlingseffekt, ser bolaget goda möjligheter till partnerskap. Partnerskap är bolagets långsiktiga strategiska mål, i syfte att optimera kandidatens väg till marknaden inom de två betydande indikationerna och, väl där, möjliggöra kommersialisering på bred front.

ERBJUDANDET I SAMMANDRAG

Villkor: En innehavd aktie ger en teckningsrätt. 20 teckningsrätter ger sedan rätten att teckna 19 nya aktier.

Emissionsvolym: 26,2 Mkr

Teckningsperiod: 20 november - 4 december 2023

Utspädning: Vid full teckning uppgår utspädningen till cirka 48,7 procent.


Läs mer och ta del av investeringserbjudandet här!

Dela med dig