Aktiespararna

Detta hamnar i fokus i kvällens Fed-besked

Av Elin Hanspers
12 juni 20242 min lästid
Federal Reserve-chefen Jerome Powell.
Under kvällen väntas såväl amerikanska inflationssiffror som ett räntebesked från amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve väntas under kvällens möte lämna räntan oförändrad, istället ligger fokus mycket på räntebanan. Den förra räntebanan signalerade tre sänkningar. Dock såg 9 av 19 ledamöter endast två eller färre sänkningar så det krävs bara att en av de nio byter fot för att ändra räntebanan. För närvarande priser marknaden in 1,5 sänkningar under året.

”Vi tror att medianprognosen för styrräntan lyfts till att signalera en sänkning i år, från tre sänkningar i marsprognosen (som är Feds senaste). Det är något mer restriktivt än vad marknadsprissättningen indikerar just nu, men kan potentiellt balanseras av att räntan väntas falla något snabbare under 2025/2026. Fed har varit försiktig i sin kommunikation den senaste tiden, med stor vikt på inkommande data. Vi tror fortfarande på två sänkningar i år och ser en tydligare inbromsning på arbetsmarknaden som den troligaste triggern” skriver SEB i en morgonkommentar.

Prognos för inflationssiffror

Under eftermiddagen kommer även inflationssiffror för USA. Inflationstakten väntas ligga kvar på 3,4% och kärninflationen minska något, från 3,6% till 3,5%. Under årets tre första månader kom inflationssiffrorna in högre än väntat, medan aprilsiffrorna var mer i linje med förväntningarna.

”Det är värt att påminnas om att avvikelser från konsensus, även små sådana, har bidragit till kraftiga marknadsrörelser under den senaste tiden”, påminner Nordea i sin morgonkommentar.

I den tidiga onsdagshandeln har långa marknadsräntor letat sig något nedåt. Den amerikanska 10-åriga statsobligationen ligger på 4,40%.

LÄS MER: SEB om kronstyrkan: Det blir sämre innan det blir bättre

LÄS MER: Fed-chef: Den rätta nivån för inflationen kan dröja

Dela med dig