Aktiespararna

Detta måste du ha för att kunna köpa en lägenhet

Av Kima Edell
23 februari 20242 min lästid
Kima Edell skriver om barnsparande och lägenhetsköp.
Jag sparar till mina barn för att ge dem samma möjlighet som min pappa gav mig.

Tack vare pappas köp av aktier kunde jag köpa min första bostadsrätt vid 31års ålder. Annars skulle jag aldrig haft en chans att komma in på bostadsmarknaden.

Allt sparande som jag lägger undan nu till mina barn är för att jag vill ge dom samma möjlighet. En bit på vägen i alla fall. Vi får se, det kanske bara räcker till ett körkort så dyrt som det har blivit.

Men här kommer i alla fall ett par tips till dig som går i bostadstankar.

För att kunna köpa en bostadsrätt behöver du:

  1. Pengar: Som ska kunna täcka kontantinsatsen och andra kostnader, typ avgifter för bostadsrättsföreningen och kanske förändringar eller reparationer i lägenheten.
  2. Kontantinsatsen: Många banker och långivare kräver en kontantinsats vid köp av en bostadsrätt. Storleken på kontantinsatsen kan variera, men det ligger vanligtvis mellan 10% och 20% av priset på bostaden.
  3. Låneansökan och kreditgodkännande: Du måste ansöka om ett bolån hos en bank. De kommer att bedöma din kreditvärdighet, dina inkomster och andra ekonomiska faktorer för att avgöra om du är berättigad till ett lån och i så fall hur mycket du kan låna. Här kan det variera så kolla med olika banker.
  4. Bostadsrättsföreningens krav: Bostadsrättsföreningar kan ha sina egna regler och krav för att köpa en bostadsrätt i deras förening. I värsta fall behöver man gå igenom intervjuer…det kan man tycka vad man vill om.
  5. Kostnader utöver bostaden du köper : Köp av en bostadsrätt innebär ofta juridiska kostnader, förmedlingsavgifter, överlåtelseavgifter med mera.

I dag skrev min kollega Annelie om bolån. Väldigt bra artikel som du kan läsa här.

Det blir mitt fredagstips till er där ute.

Trevlig helg!

LÄS MER: 12 tips för ett effektivare sparande

LÄS MER: Kima Edell: Därför är tjänstepensionen viktig

Krönikor

Dela med dig