Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-03-31

Duon efter styrkebeskedet: Önskar att vi hade ägt aktien

wysiwyg_image

I veckans avsnitt av "Aktiepodden" tar analytiker Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson upp läget på börsen. Duon går även igenom Korta Portföljens innehav som det senaste sett en hel del kraftiga rörelser. 

Denna veckas avsnitt sponsras av Kameo. I slutet av avsnittet bjuds det på en intervju med bolagets vd, Fredrik Källgren.  

Duon inleder avsnittet med att konstatera att börsen aldrig slutar att överraska - börsindex har återigen studsat upp och marknaden verkar återigen andas optimism. För bank- och fastighetsaktierna verkar det även se ljusare ut då de är kraftigt upp från botten. Är detta lugnet före stormen tros?  

Robert Andersson konstaterar att många av de större fastighetsbolagen verkar vara ganska välskötta och tar upp Balder som exempel. Under torsdagen kom fastighetsbolaget med nyheten att man erbjuder att återköpa samtliga utestående obligationer i kronor som förfaller 2024 och 2025. Något som sänder signalen att bolaget har tillräckligt med pengar på kontot för att betala tillbaka all skuld fram till 2026. 

“Det är ett otroligt styrketecken för det är ju inte normalen att man ska kunna betala tillbaka all skuld så fort utan man borde ju behöva refinansiera lite"

Balder är en aktie som duon haft i Korta Portföljen under periodvis, dock inte just nu. Något som Robert menar är beklagligt. Istället har analytikerna SBB i portföljen, en aktie som dragits med i uppgången de senaste dagarna. 

Duon vill dock inte ha mer exponering mot fastighetsbranschen i nuläget, utan nöjer sig med att äga ett bolag i sektorn

Portföljens innehav

Robert och Carl-Henrik går även igenom Korta portföljens innehav där de noterar en hel del kraftiga rörelser - framförallt Embracer som haft en jobbig vecka på börsen. En av anledningarna var att bolaget kom ut och guidade för att den tidigare aviseringen om ett stort licensavtal ska slutas under kvartalet skjuts upp, minst ett kvartal. Detta tolkade marknaden som en vinstvarning aktien noterar -9% för veckan (torsdagens siffror). 

Trots en del ifrågasättanden så väljer dock duon att sitta kvar på aktien tills vidare med värderingen som viss kudde. 

Medvinden borde finnas kvar i Hexatronic

I podden tar de även upp fallet med Hexatronic som de relativt nyligen köpte. De senaste har aktien gått ner ordentligt med anledning av expansionen i Storbritannien. Det finns dock en hel del att gilla med Hexatronic fortsatt menar Carl henrik Söderberg: 

“Vi kan luta oss tillbaka mot att den här fribertrenden är väldigt strukturellt stark, fiber överlag är väldigt eftersatt. Hexatronic ligger ändå i framkant där. De har ett starkt varumärke, väldigt starkt momentum och starka i USA där dem ska in. Offentlig sektor är ju en stor kund” 

Han fortsätter med att konstatera att medvinden borde finnas kvar och att det vi sett det senaste borde vara en lite överdriven oro. De ser fram emot rapporten som kommer i april och framförallt hur guidance ser ut och hur marknaden ser ut. Analytikerna väljer kort och gott att avvakta för tillfället. 

LÄS MERExperten: Så har jag gjort om min aktieportfölj

LÄS MERTuff vecka - kraftiga rörelser i portföljen

Författare Jessika Bouveng