Aktiespararna

Experten: Så har jag gjort om min aktieportfölj

Av Eric Emanuelsson
31 mars 20236 min lästid
Stora förändringarna i den privata portföljen – det köper han och säljer nu.

Varför rasar Embracer?

Och hur tänker podd-duon kring sina aktiestrategier just nu?

Det och mycket mer diskuteras i veckans avsnitt av ”Tillsammans mot miljonen”.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Denna vecka är det som vanligt Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih som sitter bakom mickarna.

Podd-duon tar avstamp i det senaste räntebeskedet från Fed, en höjning på 25 punkter, och varför just centralbankernas penningpolitik är så viktig för börsens utveckling.

”Varför vi pratar så mycket om räntan är för att det är en sån extremt viktig variabel för börsen. Nu spår prognosmakarna i USA att vi kommer få se den första räntesänkningen från Fed i juli i år, och prognoserna visar att styrräntan ska gå från 5% till 2,8% i slutet på 2024. Så det ska börjas sänkas och det kan det nog göras på bred front snart”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Det i sin tur är positivt för börsen, men den stora oron i marknaden nu är hur mycket stryk ekonomin har tagit när väl inflationen går ned och räntesänkningarna kommer.

”Hur mycket kommer att ha gått sönder? Det är den stora frågan”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Tillväxtaktier vs värdeaktier

En fråga som podd-duon har fått är hur Feds penningpolitik påverkar deras egna aktiestrategier.

Carl-Henrik Söderberg säger att när räntorna stiger så pressas tillväxtaktier med höga värderingar. Detta på grund av att när analytiker värderar tillväxtaktier, så spelar räntan en roll i de kalkylerna.

”När räntan kommer upp så har det en negativ effekt på värderingen, och det blir ett tuffare klimat för bolagen och marknaden är då inte så intresserade av att äga olönsamma bolag. Man vill inte heller se framåt och spekulera i om ett bolag kan göra en vinst om några år – något som man ofta accepterade när riskviljan var som störst”.

Allt detta har också synts på börsen, där tillväxtaktier har haft det jobbigt sedan januari 2022.

Carl-Henrik Söderberg har tagit fram en graf som visar att från 2022 och fram till 2023 startade så har värdeaktier, alltså lågt värderade aktier, gått betydligt bättre än tillväxtaktier.

”Det började när räntorna började stiga. Sen har vi sett en ganska kraftig uppstuds i tillväxtaktier under de första månaderna av 2023, vilket hänger ihop med förhoppningen om att räntan ska ned, samtidigt som vi också sett att marknadsräntorna har sjunkit. Så det är positivt för tillväxtaktier”.

Stora förändringar i den egna portföljen

Samtidigt finns det en oro på marknaden att de höga styrräntorna kommer att ligga kvar på den här nivån, eller strax under, under en ganska lång tid. Vilket kan betyda att det blir en mer ogynnsam miljö för tillväxtaktier. Något som fått Mohammed Salih att göra om sin aktieportfölj.

”Kollar man min portfölj så har jag faktiskt gjort mig av med en del tillväxtbolag och även fastighetsbolag. För jag trodde inte att räntan skulle sticka så mycket som den gjorde. Så nu har jag köpt mer defensiva bolag och även tagit in lite bank-aktier”, säger han.

Mohammed Salih förklarar att han är ganska nöjd om räntan stannar på ungefär den nivån vi ligger på nu under en period.

”Då tycker jag fortfarande det är lönsamt att äga bank. Men om räntan ska upp en procent till, då säljer jag nog mina bank-aktier och tar in Assa Abloy, som växer fint trots en sämre konjunktur. Så på det hela taget har jag gjort om min aktieportfölj ganska mycket”.

Carl-Henrik Söderberg flikar in med en reflektion.

”Du tänker då att om räntorna går upp, vilket i sig är positivt för bankerna, men då kommer oron för att något går sönder i systemet att öka?”.

”Ja, exakt. Och kreditförlusterna kommer också att öka. Det är så jag tänker”, säger Mohammed Salih som svar.

Raset i Embracer

Duon går också över till att diskutera det senaste raset i småspararfavoriten Embracer.

Aktien rasade tvåsiffrigt på en dag tidigare i veckan, då bolaget meddelat att partner- och licensavtal som ingår i prognosen för helåret kommer att försenas till nästa år. Något som analyshuset Kepler Cheuvreux tolkade som en vinstvarning.

Aktien är ett av Carl-Henrik Söderbergs och Robert Anderssons (En annan analytiker på Aktiespararna) innehav i Aktiespararnas portfölj ”Korta portföljen".

”Vi lockades av den låga värderingen och att oron som funnits kring bolaget kanske var överdriven. Men nu har Embracer fått det jobbigt igen och blankare är ute och är kritiska och säger att de inte kan läsa årsredovisningen”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Det var i en artikel i den amerikanska ekonomitidningen Financial Times som flera blankare uttalade sig kritiskt och den stora frågan som ställdes var om Embracer är ett värdeskapande bolag.

”Och det är det som flera tycker är svårt att reda ut. Bolaget har gjort extremt många förvärv på kort tid och nu finns en oro kring om de kommer att lyckas få ihop det här”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Han konstaterar samtidigt att aktien just nu är lågt värderad, men att risken är hög.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Proffsets ultimata aktieportfölj - ser köpläge i utbombade aktien


Tillsammans mot miljonen

Dela med dig