Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-03-30

Proffset: Bolagen att köpa nu - ser läge i utbombade aktien

wysiwyg_image

Det oroliga läget fortsätter på börsen. 

Nu tipsar Investment AB Spiltans vd Per H Börjesson om en aktieportfölj som kommer stå emot det mesta och gå bra på lång sikt. 

”Du får stor riskspridning och en krydda i form av onoterade aktier”, säger han.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.  

Per H Börjesson är vd och huvudägare för investmentbolaget Investment AB Spiltan. Han har länge förespråkat en portfölj som innehåller fem investmentbolag – och så gör han även i dag. 

Per H Börjesson ser också köpläge i samtliga tips, och bolagen det handlar om är Investor, Latour, Industrivärlden, Lundbergs och Börjessons eget investmentbolag. 

”När du köper svenska investmentbolag får du långsiktiga ägare av kött och blod, och som alla har en stor del av sin förmögenhet i de bolag de äger”, säger han. 

Sen får du också en liten krydda. 

”Det handlar om de onoterade innehaven. Latour har till exempel en jättespännande industrirörelse och Lundbergs har fastigheter som är onoterade. Vi själva har 25 % i onoterade bolag och Investor har också en väldigt spännande onoterad portfölj. Det är det som har gjort att investmentbolagen har gått så bra”. 

Stirra dig inte blind på rabatten

En aktie som har gått ned kraftigt sedan toppen är Latour, där premien har minskat rejält. 

”Jag hade nog varit tveksam till att köpa den runt 2021, men nu har den kommit ned och är attraktiv igen”, säger Per H Börjesson.  

Samtidigt tycker han att man som småsparare inte ska stirra sig blind på hur mycket rabatt eller premie ett investmentbolag handlas med.  

”Jag tycker generellt att man tittar för mycket på det. Det man ska titta på är den långsiktiga substansutvecklingen. Samtliga av de bolagen jag nämner har gått fantastiskt på lång sikt, och då spelar det inte så stor roll hur hög rabatten eller premien är. Det ger bara effekt om man ska sälja på kort sikt”.  

När Per H Börjesson skrev boken ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person” 2009 tog han fram en rad svenska aktier som han trodde att BuffetT hade köpt. Bland annat nämnde Börjesson Beijer Ref, Avanza, Nibe och Fortnox. 

Kryddor till portföljen

Fyra aktier som gått väldigt bra de senaste tio åren. 

”Köpte man dessa aktier 2009 så har det varit fantastiska placeringar. Alla dessa bolag är högt värderade idag”.  

Om Per H Börjesson får välja några aktier att krydda sin portfölj med, förutom investmentbolagen, så väljer han just Nibe och Beijer Ref. 

”Jag tror fortfarande på de här två bolagen. Båda kommer kunna nyttja den klimatomställningen som nu pågår i samhället”.  

Ser köpläge i fastighetsaktierna

Ytterligare två aktier som har kommit ned till attraktiva nivåer är fastighetsbolagen KlaraBo och SBB:s avknoppning Neobo, anser Börjesson. 

Båda bolagen sysslar med hyreshus, vilket bland annat har fått aktierna att rasa.  

”Marknaden har tagit höjd för att räntorna ska ligga kvar högt, och då kommer de här bolagen att få problem med lönsamheten. Sedan kan  hyrorna inte höjas så mycket i hyreshusen, eftersom det måste förhandlas med hyresföreningen. Samtidigt som andra kostnader har ökat för bolagen”.

Han fortsätter: 

”Så nu är det ingen som vill äga fastighetsbolag som sysslar med hyreshus, men jag tror att det kan komma tillbaka när inflationen och räntorna går ned. Det borde betyda att både KlaraBo och Neobo är bra köp på lång sikt på den här nivån. Men då är det förutsatt att räntetoppen är nära och att sänkningar ligger i korten”.    

Fotnot: Per H Börjessons investmentbolag Investment AB Spiltan är största ägare i KlaraBo.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Därför rasar småspararfavoriten - analytikern ger sin syn på bolaget 

LÄS MER: Experten: Köp aktierna som tagit oförtjänt mycket stryk 

Författare Eric Emanuelsson