Aktiespararna

Enorma summorna: Så mycket har blankarna förlorat i SBB

Av Göran Lind
8 december 20221 min lästid
Efter SBB kursuppgång, huvudsakligen orsakad av dämpad oro kring skuldsituationen, ligger många som blankat aktien rejält back på sina positioner. SBB är sedan lägsta noteringen i början av oktober upp drygt 90% och har på en månad stigit cirka 25%.

Enligt Holdings, är idag 11,8% av kapitalet i SBB blankat. Av de är 6,7 procentenheter blankat av sex större publika blankare (minst 0,5% av kapitalet) som samtliga ligger minus på sina positioner.

Störst position har Samlyn Capital, en hedgefond med säte I New York. Samlyn har blankat 36 miljoner aktier i SBB till snittkurs 15,1 kr och skulle om man stängt positionen under onsdagen (kurs 21,6 kr) gjort en förlust på 242 Mkr. Näst största publika blankare är Mirabella Financial Services, en London-baserad hedgefond, som har blankat 26 miljoner aktier till snittkurs 19,7 kr, vilket ger 49 miljoner minus.

SBB är nu den tredje mest blankade aktien på Stockholmbörsen, räknat som andel av aktiekapitalet. Mest korta positioner finns i Mips, en aktie som visserligen återhämtat en del av raset senaste månaden men där blankarna ändå ligger plus i snitt.

Läs mer om blankning av aktier i vår guide

Dela med dig