Aktiespararna

Handelsbanken och DI ser köpläge i Essity-aktien

Av Jessika Bouveng
4 april 20242 min lästid
Essity-aktien får flera höjda rekommendationer.
Sedan avknoppningen från SCA har hygien- och hälsobolaget Essity inte lyckats åstadkomma någon större succé på börsen. Nu spår flera analytiker dock en kommande revansch.

Handelsbanken skriver i en analys under torsdagen att man ser flera kortsiktiga katalysatorer för Essity-aktien. Bland annat räknar banken med att bolaget kommer med en stark rapport för det första kvartalet den 25 april. Handelsbankens resultatprognos ligger ungefär 9% över konsensus (ebita).

Handelsbanken tror även att Essity kommer att tillkännage en extraordinär utdelning eller ett återköpsprogram om cirka 5 miljarder kronor. Banken tror även att bolaget kommer att lansera ett besparingsprogram under det andra halvåret.

"Vi menar att värderingen är mycket lockande för ett bolag med Essitys potential. Vi tror att Essity är på väg mot en flerårig resa som kommer att lyfta fram och kapitalisera på dessa dolda värden", skriver banken.

Handelsbanken ser fortsatt köpläge både på lång och kort sikt med en riktkurs på 410 kronor på tre års sikt.

Flera skäl till köp enligt DI

Även Dagen Industri ser nu köpläge i Essity-aktien och pekar på fyra skäl - nya pengar, lönsamhetslyft, ordförandebyte och värderingen.

“Essity behöver bevisa för marknaden att bolaget klarar av att balansera volymtillväxt med fortsatta marginalförbättringar samt att det kan leverera på sina långsiktiga mål. Om bolaget lyckas med det kan det vinna tillbaka förtroende och i det läget finns det utrymme för en viss multipelexpansion. Det är läge att trycka på köpknappen i Essity”, skriver Di.

Andra aktörer på marknaden som ändrat sin syn på aktien är UBS och Barclays. UBS höjer riktkursen från 285 kronor till 295 kronor och Barclays höjer riktkursen från 325 kronor till 327 kronor. UBS upprepar sin köprekommendation och Barclays upprepar undervikt.

LÄS MER: Essitys resultat kom in lägre än väntat - aktien faller

LÄS MER: Carnegie: Tre attraktiva aktier som inte hängt med

Media och analyshusEssity

Dela med dig