"Ett av börsens värsta bolag i modern tid står nu som vinnare"
Nedan några hållpunkter och tankar från veckan som gått. Veckans...
Vinnare:
Toppar listan gör det lite okända industribolaget Momentum Group (+16 %), där ett tämligen stort insynsköp från vd verkar agerat stämningshöjare. Insiderköp verkar även ha även lyft Scandic (+10 %) under veckan. Academedia (+10 %) står som vinnare efter det svenska valutfallet.
Är det någon som minns teknikbolaget Eltel (+17 %)? Aktien sattes på börsen 2015 och blev snabbt en förvaltarfavorit med sina stabila kassaflöden (mycket underhåll och service för kommunikationssystem) och bolaget spåddes en lysande framtid. Även undertecknad var förtjust i bolaget vid tidpunkten ska erkännas.
"Bolagets aktieägare fick som vanligt betala priset"
Men sen avlöste skandalerna varandra. Uppblåsta siffror, storägare och styrelsemedlemmar som sålt sina innehav precis innan kommande vinstvarning, en polisanmäld vd och enorma förluster. En verksamhet och ledning som visade sig vara långt ifrån så bra som marknaden trodde och bolagets aktieägare fick som vanligt betala priset.
Aktien är ner nästan 90 % från toppen 2016. I veckan kom bolaget dock med en positiv nyhet då man lyckats sy ihop sitt största fiberavtal hittills till ett värde av cirka 200 miljoner euro. Ett av börsens värsta bolag i modern tid står nu som vinnare. Veckans vinnare alltså. Alltid något. Är det början på något nytt och storslaget?
Förlorare:
Förlorare finns det gott om även denna vecka. I topp hittar vi tidigare småspararfavoriten Mips som faller 30 % efter aviserad vinstvarning. En radda fastighetsbolag såsom Corem, Catena, NP3 och Nyfosa är ner omkring 15 %, rimligen på grund av fortsatt besvärande hög inflationsdata och därmed ökad oro för aggressiva centralbanker ett tag till.
Vitrolife (-15 %) faller efter att vd Thomas Axelsson meddelat att han går i pension, en person som starkt förknippas med bolagets framgångssaga. Vidare hittar vi konsumentrelaterade bolag som BHG och Dometic som förlorare, -15 % respektive -14 % för veckan.
Skrämselhicka:
Att konsumentbolagen skulle behöva flagga för svaga siffror under kvartalet (det är dessutom några veckor kvar) får väl ändå ses som en lågoddsare men kursreaktionerna har varit stora bland berörda bolag. Mips och Thule framförallt.
"Industrisektorn ska bli extra intressant att följa"
På andra sidan ”pölen” fick vi även en vinstvarning från transportbolaget FedEx under gårdagskvällen. Bolaget pekade själva på att globala volymer fallit i spåren av kraftigt försämrade makroekonomiska trender under andra halvan av kvartalet.
Frågan är väl inte om några fler bolag kommer att behöva vinstvarna utan snarare hur många. Industrisektorn ska bli extra intressant att följa kommande veckor.
Undertecknad valde tillsammans med analytikerkollega Robert Andersson att bland annat ta höjd för denna risk under gårdagen i senaste inlägget av Korta portföljen. Läs mer här.
Neverending story:
Aktien är ner 90 % på ett år. Det är givetvis tufft för alla Azelios redan hårt prövade aktieägare (nästan 35 000 ägare bara på Avanza) när bolaget kommunicerar ännu en nyemission. 300 miljoner ska in och man förväntar sig från ledningshåll att det ska täcka kostnaderna för första halvan av nästa år. Efter det räknar Azelio själva med att de ska ha ett positivt kassaflöde.
Hur många vågar hoppas på det? Bolaget flaggar också för att det nog kommer behövas mer pengar redan under första halvåret 2023 om försäljningen inte tar fart eller om andra gjorda antaganden visar sig fel.
Tyvärr får Azelio anses vara ett väldigt bra skräckexempel på ett förhoppningsbolag som blivit populärt tack vare en spännande teknik, en story telling-vd och en tidigare stor hausse på diverse börsforum och sociala medier.
Att nå hela vägen fram, i det här fallet uppnå volymer och positiva kassaflöden, det är så mycket svårare än vad man kan tro. För aktieägarna brukar det ofta bli en lång och jobbig resa som dessutom sällan slutar lyckligt.
Siffra:
Ja, veckans inflationssiffror vände upp och ned på det för tillfället glada humöret som rådde på börsen under en kortare period, ännu en gång grundat i förhoppningar om lägre inflation och så småningom ”snällare” centralbanker.
Det verkar ligga längre bort än vad många hade hoppats på.
Trendkompis:
Att följa trenden är något som den som sysslar med teknisk analys ofta påpekar som viktigt för att kunna prognosticera den fortsatta kursutvecklingen. Det vanligaste trendmåttet är glidande medelvärde, en rörlig trendlinje som baseras på utvecklingen bakåt i tiden.
200-dagars glidande medelvärde anses vara det mest signifikanta och det är inte ovanligt att investerare använder sig av det som en viktig pusselbit för när man ska köpa eller sälja aktier.
Om en aktie bryter över sitt 200-dagars, ja då anses det positivt. Om en aktie bryter under sitt 200-dagars, då anses den stigande trenden bruten och ökar risken för sämre utveckling framåt.
S&P 500 och 200-dagars glidande medelvärde
Varför denna utläggning? Jo, som en konsekvens av den amerikanska inflationssmockan som presenterades under tisdagen så föll USA-börsen på bred front. S&P 500 föll exempelvis över 4 %.
Statistik sedan 1950 visar på att en sådan stor nedgång har hänt 55 gånger fram till idag och i 90 % av fallen har S&P 500 handlats under sitt 200-dagars glidande medelvärde.
Med andra ord, en olycka kommer sällan ensam. I en fallande marknad ökar nervositeten hos investerare med högre volatilitet som följd.