Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-17

”Ett av de dyraste misstagen man kan göra”

wysiwyg_image

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 11–12 2019

Det sägs att aktieinvesterare har roligare än ränteinvesterare. Och någon rimlig logik ligger det ju i detta påstående när avkastningspotentialen skiljer sig åt samtidigt som riskerna är de samma i den mening att en aktie, liksom en obligation kan bli värdelösa i händelse av en konkurs. I en obligation vet man avkastningen på förhand, medan den är okänd för en aktie

Förmodligen kan de båda lägren lära av varandra eftersom det sällan blir så bra som man hoppas, men heller inte så illa som man befarar.

Jag spenderar en hel del tid med att försöka förstå den beteendevetenskapliga­ dimensionen inom ­placeringar, eftersom detta både ger en ökad avkastningsmöjlighet och också ­begränsar riskerna.

Under mina år på börsen har jag genomlevt Asienkrisen, it-bubblan, 11-septemberattackerna, subprimekrisen, Lehman Brothers-kollapsen, Eurokrisen och diverse mindre kriser – och då har jag bara hållit på i knappt 25 år. Även om inte varje börsår varit ett plusår så har marknaden en fantastisk förmåga att leverera om man har åtminstone några års perspektiv på sitt investerande.

Tack och lov så har marknaderna haft ett fantastiskt gott stöd av politiker genom åren och främst då de politiker som har klara och snäva direktiv att hålla sig efter, nämligen penningpolitikerna. Dessa kan agera på ett sätt som är omöjligt för folkvalda politiker
att göra och som handlar om att uppnå finansiell ­stabilitet. Att kunna påverka penningmängd och ränte­nivå är oerhört effektivt eftersom detta, som genom kommunicerande kärl, påverkar förutsättningarna för den reala ekonomin, den som du och jag lever i.

Åsikterna kring de stora och svällande balans­räkningarna hos centralbankerna är många och leder ofta till hätska diskussioner, särskilt från räntesidan. Vad man kanske glömmer i ekvationen är att en ­centralbank lever för evigt. Detta ger ett betydligt långsiktigare tänk. Att de lär sig av sina och andras misstag är helt klart. Dessutom finns det en arsenal­ av både befintliga verktyg och kommande, typ blockchain-baserade valutor. När penningpolitikerna väl enats om en globalt accepterad digital valuta så kommer många motpartsrisker att kunna migreras ur det andra, analoga, finansiella systemet. Detta kommer att skapa nya möjligheter. Såklart kommer misstag begås, barnsjukdomar uppkomma och säkert en och annan kris uppstå, men politikerna kommer lära sig av dem också.

Att inte vara exponerad mot börsen alls eller i väldigt liten andel är ett av de dyraste misstagen man kan göra. Särskilt om man har längre tid på sig än tre, fyra år att spara. Att hoppa av för tidigt i samband med pension är förmodligen även det ett misstag. Även om pensionsåldern av förklarliga skäl bör skjutas uppåt så blir vi allt äldre. Min mormor nådde den respektabla åldern av 103 år, men betänk då att många kommer att passera hennes ålder de närmaste decennierna. Aktiemarknaden har en naturlig ­uppåtriktad drift, för att bolag som inte lyckas rensas ut och nya framgångsrika tar dess plats. De flesta börsnoterade bolag växer betydligt mer än BNP över ganska långa tidsperioder, vilket innebär att de skall ge sina möjliggörare – aktiesparare – lön för mödan, genom utdelningar och skyldig­heten att utveckla och växa bolaget.

I kommande börskrönikor kommer jag redogöra för, enligt mig, lämpliga sätt att placera, hur jag analyserar bolag och omvärld och hur man kan se på och hantera de risker som trots allt finns omkring oss.

Så – häng med på min resa!

Skribent: Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.