EU och USA är överens – inför tullar på 15%

Av Finwire/Redaktionen
28 juli 20254 min lästid
EU och USA har nått en uppgörelse kring handelstullar, meddelades det vid en presskonferens på söndagen. Donald Trump kallade uppgörelsen ”ett bra avtal för alla”, men enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén är det främst Trump som går segrande ur förhandlingen – medan både EU och USA riskerar att förlora ekonomiskt på längre sikt.

Uppgörelsen innebär importtullar på 15% för de flesta varor som exporteras till USA, vilket är i nivå med det avtal som Japan och USA tidigare uppnått. Trump hade tidigare hotat med att införa tullar på 30% på EU-varor.

"Vi har nått en överenskommelse. Det är ett bra avtal för alla", sade Trump till reportrar efter mötet.

EU har även lovat att köpa amerikanska energivaror till ett värde av 750 miljarder dollar under en treårsperiod och investera 600 miljarder dollar i USA.

"Tillsammans är EU och USA en marknad med 800 miljoner människor. Och nästan 44% av den globala BNP. Det är det största handelsavtalet någonsin", konstaterar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett inlägg på X.

"Gör ingen rikare"

Utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) uppger till SVT att man fortfarande analyserar detaljerna i avtalet.

"Men man ska ha klart för sig att USA nu inför de högsta tullarna mot Europa på närmare 70 år. Det här avtalet gör ingen rikare, men är kanske det minst dåliga alternativet", säger han och pekar på att det vid en initial bedömning för Sveriges del ändå skapar lite förutsägbarhet.

Tullnivån om 15% gäller även bilar, men stål och aluminium kommer att ligga kvar på tidigare nivå. Trump sade vidare att avtalet inte omfattar läkemedel, som varit en omstridd punkt i förhandlingarna. Enligt von der Leyen gäller dock 15% tullar även läkemedel. Men hon tillade: "Oavsett vilka beslut som fattas senare - av USA:s president - så står det på ett annat papper".

Förlust för både EU och USA

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén säger att det återigen är Donald Trump som går ut som vinnare ur förhandlingen. I en direktsändning på söndagen säger han att Trumps förhandlingstaktik blir tydlig när EU går med på 15% och ser det som en lättnad.

"Han är som en bilhandlare som vet att kunden är desperat att köpa den här bilen för det finns inte några andra bilhandlare i stan och så höjer han priset varje gång man frågar vad bilen kostar. Till slut slår man till innan priset höjs ännu mer", säger Norén.

EU uttryckte tidigt att man skulle vara nöjd om man slapp undan med 10-procentiga tullar, men när USA slöt ett 15-procentsavtal med Japan blev det en ny norm – och satte press inför uppgörelsen med EU. Trump hade dessutom hotat med att införa 30% om ingen överenskommelse nåddes före den 1 augusti.

Norén beskriver avtalet som en taktisk seger för Trump, men en förlust för både USA och Europa ur ett ekonomiskt perspektiv. Tullarna riskerar att leda till högre priser för amerikanska konsumenter och sämre förutsättningar för europeiska och svenska företag som exporterar till USA. Samtidigt är det positivt att tullnivån på bilar ser ut att stanna vid 15%, vilket är en lättnad jämfört med de 25% som andra länder tidigare drabbats av.

På frågan om det finns några vinnare i uppgörelsen svarar han att vissa amerikanska företag och branscher sannolikt kommer gynnas på kort sikt när de skyddas från utländsk konkurrens. Där kan det innebära större vinster för aktieägarna och fler anställningar. Samtidigt är det negativt även i USA på lång sikt, säger han:

"På sikt för USA i stort betyder det att prisläget blir högre eftersom det blir lättare för amerikanska företag att höja sina priser när de europeiska varorna har blivit såpass mycket dyrare. På sikt tror jag inte att det är något att hurra för ens om man är amerikan, men på kort sikt kommer en del vara vinnare där."

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig