Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-05-02

Experten: Här är de mest köpvärda investmentbolagen

wysiwyg_image

Han är fondförvaltaren som är expert på investmentbolag.

Nu tipsar Peter Lindvall om de bästa investmentbolagen att köpa och ha i portföljen på lång sikt. 

En är en doldis som just nu handlas till en rejäl substansrabatt.

”Det finns mycket som är köpvärt där ute”, säger han. 

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid

Peter Lindvall är vd för Kavaljer fonder och förvaltar bland annat Kavaljer investmentbolagsfond.

I en intervju med Aktiespararna säger han att värderingsmässigt finns det jättemånga fina bolag på Stockholmsbörsen som är attraktiva nu.

Vad det gäller investmentbolagen så kan han konstatera att rabatterna har gått ned i samband med att börsen gått starkt den senaste perioden.

Men det hindrar inte Peter Lindvall från att se köpläge.

Trion som ska utgöra stommen av portföljen

Han nämner direkt jättarna Investor, Industrivärlden och Lundbergs.

Samtliga tre finns som stora positioner i Lindvalls fond och han tycker att de är väldigt bra köp på lång sikt.

”Tittar man på Industrivärlden så har den en rabatt på 8% just nu och Investor har 10%. Det är med historiska mått låga rabatter, men vi tycker ändå att det är bra aktier att köpa. För det som är viktigt är hur de underliggande bolagen utvecklas över tiden och där har den här trion ett imponerande facit”.

Han fortsätter:
”Lundbergs har bara 2% rabatt just nu, men de äger ju en del i Industrivärlden också, så det blir lite rabatt på rabatt. Samtidigt tycker jag inte att man ska stirra sig blind på rabatter – Lundbergs är ett jättebra bolag för de som vill äga långsiktigt och är lite passiva på börsen”.

Premien i Svolder är motiverad 

Ett annat investmentbolag som Peter Lindvall ser köpläge i är Svolder. Investmentbolaget, som har riktat in sig på småbolag bland innehaven och varav det största är New Wave, hade tidigare i år en väldigt hög premie på runt 18 %, men har nu kommit ned till cirka 6%. 

”I Svolders fall så går den här premien att motivera. De har haft en fantastiskt bra utveckling där man slagit börsen under längre perioder. Den är absolut köpvärd”, säger Peter Lindvall och lägger till att han inte är orolig över det faktumet att investmentbolagets tidigare så framgångsrike vd Ulf Hedlundh nu har avgått och ersatts av Tomas Risbecker.

”Edlundh gjorde ett jättebra jobb men han har inte varit själv. Det finns en liten organisation runt vd:n och jag tror att man under de här åren har arbetat fram en förvaltningsfilosofi som sitter ganska djupt rotad och de lär fortsätta jobba på samma sätt”.

Två investmentbolag där det inte råder köpläge

Två investmentbolag som Peter Lindvall inte ser köpläge i är Latour och Bure. Den första har kommit ned rejält efter toppen under coronaåren och handlas just nu till en premie på cirka 17%. Men det är lite för högt för Lindvall i nuläget.

Bure är han inte sugen på att ta in i portföljen på grund av att bolaget har två innehav, Vitrolife och Mycronic, som tillsammans utgör hela 65% av portföljen. Samtidigt som han anser att dagens premie är för hög.

”Man får inte den riskspridningen som brukar känneteckna investmentbolag i Bure. Så det talar tyvärr emot dem, även om både Vitrolife och Mycronic är fantastiska bolag”.

Ratos lär studsa upp rejält

Det investmentbolag som Peter Lindvall kanske ser störst potentiell uppgång i är Ratos.

Aktien är ned drygt 30% på ett år och har haft det jobbigt på börsen under 2023. Peter Lindvall säger att investmentbolaget var en lysande stjärna för många år sedan men under de senaste åren har det haft en kris. Men sedan den nye vd:n Jonas Wikström kom in har skutan börjat vända.

”Det första han gjorde var att göra alla bolag lönsamma och nu har man fortsatt satsa på tillväxt samtidigt som man säljer av en del bolag. Ratos har verkligen en låg värdering just nu och jag tror det kommer bli en bra tillväxtresa för bolaget. Det är en väldigt bra aktie att äga”.

Han säger att Ratos gjort flera bra förvärv under förra året, men att det ”uppenbarligen behöver gå ett par kvartal till innan de blir uppskattade av marknaden”.

Han hoppas också att investmentbolaget säljer Plantagen, som de äger.

”Plantagen har haft det jobbig en tid nu och levererat väldigt varierande resultat. Vi tror att Ratos kommer att sälja, och det gör att investmentbolaget blir mer tydligt vilket borde uppskattas av börsen”.

Peter Lindvall är tydlig med att han tycker att stommen i en portfölj med investmentbolag ska utgöras av Investor, Industrivärlden, Lundbergs och Svolder.

Doldisen som handlas med 17% rabatt 

Sedan nämner han att man kan krydda med lite mer riskfyllda investmentbolag, och nämner då bland annat Kinnevik och VNV Global.

Han ser också köpläge i doldisen Byggmästare J Ahlström. Ett investmentbolag som just nu handlas till en rabatt på 17%.

”Det är en liten högre risk men köpvärt”, säger Lindvall.

Han nämner bland annat att ett av de onoterade innehaven är ett bolag som heter Volta Trucks, som sysslar med ellastbilar.

”De grundades 2019 och är redan nu i serieproduktion av lastbilar. Så det är ett oerhört spännande”.

Jätten som fortsätter gå som tåget

Samtliga bolag som nämnts ovan finns med i Peter Lindvalls fond, och ännu ett – som är ett av de tyngsta innehaven – är LVMH. Det är dock inte ett investmentbolag. 

”Det är världens största lyxmärkesvarubolag, som helt enkelt har en portfölj av lyxmärken. Bolaget och aktien har gått som tåget men vi tror att det ska fortsätta. Men den tillväxten som LVMH har så tror vi att det är ett bra köp på långsikt”.

Peter Lindvall vill avslutningsvis betona att han tycker det viktigaste är att man har ett sparande i aktier, och då är investmentbolag ett utmärkt alternativ, eftersom man får en bra riskspridning och väldigt kompetenta ägare.    

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.  

Författare Eric Emanuelsson