Aktiespararna

Experten: Så går det för börsen efter sommaren

Av Jessika Bouveng
11 juli 20242 min lästid
Den positiva börstrenden håller i sig och AI är en långsiktigt bra investering - det är två av Pia Haaks spaningar för hösten, förvaltningsansvarig på Swedbank Robur.

Börsen har hittills gått starkt i år och de globala aktiemarknader har än så länge sett uppgångar på 15%. Pia Haak konstaterar att den ekonomiska tillväxten har varit förvånansvärt positiv. I USA har både konjunkturen och privatpersoners ekonomi visat sig vara starkare än väntat.

Utöver detta har bolagens vinster överraskat åt det positiva hållet samt har flera centralbanker inlett en räntesänkningscykel.

”Allt detta har bidragit positivt och lett till fina börsuppgångar trots en utmanande världsbild med en rad pågående konflikter och allt fler höjda tonlägen från politiker”, säger Pia Haal till börssajten Aktiellt.

Ljus börshöst

När hon blickar framåt mot hösten ser hon goda chanser till ytterligare en bra period för börsen och att den positiva trenden håller i sig. Självklart finns det en del risker. Hon pekar framförallt på det geopolitiska läget med valet i USA som exempel.

Vidare säger Pia Haak att AI kommer att vara fortsatt i fokus.

”Man brukar säga att vi har en tendens att överskatta den kortsiktiga påverkan av stora skiften, men underskatta den långsiktiga. Det skulle också kunna bli en mer utmanande miljö för teknologibolag till följd av regleringar eller om det skulle ta längre tid för produktivitetsvinster att slå igenom. Det skulle kunna få en negativ påverkan på bolagen inom sektorn. Men den långsiktiga riktningen är klar och det är den vi vill investera i.”

LÄS MER: Experterna: Så går börsen resten av året

LÄS MER: Analytikern: Verkstadsjätten billigare än börsens guldägg - köp

Marknadsanalyser

Dela med dig