Aktiespararna

Experten: "Så sparar du bäst till barnen"

Av Redaktionen
24 november 201714 min lästid

På vilket sätt blir sparandet tll barnen effektivast? Hur ska jag agera vid ett uppköpserbjudande? Vad är smidigast när det handlar om att köpa utländska aktier? Dessa frågor, och många, många fler, besvarar juristen Kajsa Harrysson i Aktiespararnas senaste medlemschatt! (https://old.aktiespararna.se/chattrum)

Bo:

Hej! Jag är aktieägare i Vigmed Holding AB i en traditionell depå hos Aktieinvest. Det finns nu ett uppköpserbjudande på 1kr per aktie. Jag deltog i senaste nyemissionen och kunde då utnyttja investeraravdraget inkomståret 2015. Vad jag förstår måste jag återföra investeraravdraget om jag säljer aktierna? Gör det någon skillnad om jag behåller aktierna och låter dem till tvångsinlösen, som väl kanske kan vara en osäker och utdragen process? Är det kanske bäst att acceptera erbjudandet och ta förlusten nu och kvitta den mot andra aktievinster?

Kajsa Harrysson: Hej Bo! 

Återföring av investeraravdrag

Du måste återföra avdraget om:

Du under de fem år som följer närmast efter betalningsåret avyttrar andelarna.

Som avyttring anses bl.a. försäljning av andelar, andelsbyten, upplösning genom fusion/fission, inlösen av andelar, konkurs eller likvidation. Att överföra aktierna från ett konto som inte är ett investeringssparkonto till ett eget investeringssparkonto är också att betrakta som en avyttring.

Du (eller någon närstående) under något av de fem närmaste åren efter betalningsåret tar emot en värdeöverföring från företaget överstigande jämförelsebeloppet (Jämförelsebeloppet = din andel av kapitalet vid tidpunkten för värdeöverföringen multiplicerat med företagets redovisade resultat för beskattningsåret närmast före det kalenderår då du eller någon närstående får värdeöverföringen.)

företaget under de två åren närmast efter betalningsåret genomför vissa interna förvärv.

Du ska även återföra avdraget om du upphör att vara skattskyldig i Sverige för kapitalvinst på andelarna. Du har då möjlighet att begära anstånd med betalningen av skatten. Skulle det efter utgången av den ovan nämnda femårsperioden visa sig att du inte har avyttrat andelarna och att det inte heller finns någon annan grund för återföring, kan du begära omprövning av beslutet om återföring.

Återföring av investeraravdrag ska vid tillämpningen av de så kallade kvittningsreglerna behandlas som en skattepliktig kapitalvinst på en delägarrätt.

I det fall du har såväl andelar som du har fått investeraravdrag som andra andelar i företaget ska en avyttring av andelar i företaget alltid behandlas som om avyttringen avsåg de andelar som du fått investeraravdrag för. Om du fått flera investeraravdrag för andelarna i företaget, ska avdragen återföras i den ordning som du fått investeraravdragen.

Återföring av tidigare medgett investeraravdrag gör du på bilaga K11.

Din sista fråga kan jag dock inte besvara då det skulle innebära placeringsrådgivning vilket vi inte har tillstånd för. Någon skillnad rent skattemässigt blir det dock inte om du ingår i inlösenprocessen eller ifall du på eget bevåg säljer aktierna eftersom de båda förfarandena klassas som en avyttring, vilket påför en återföring av investeraravdraget. Däremot är inlösenprocessen precis som du säger ofta förknippad med en lång väntan. Ofta upp till 2 år för att få tillgång till sina pengar, men ibland är denna ersättning större än själva erbjudandet vilket man också bör tar ställning till.

Mvh, Kajsa.

Göran:

Hej, Det gör mig ont att behöva fråga Dig men min fru fick en gång 4 aktier i Swedbank.Det gäller fyra A-aktier till ett försäljningvärde av sammanlagt 888 kronor och 80 öre. Problemet är att vi inte har en aning om vad de var värda då min fru fick dem. Vad ska vi göra? Finns det någon schablonberäkning att använda avseende anskaffningsvärde?Det hade nästan varit bättre att vi aldrig hade fått dessa aktier!

Kajsa Harrysson: Hej Göran!

Om anskaffningsvärdet för dina aktier är okänt kan du använda schablonmetoden. Schablonmetoden innebär att 20 procent av försäljningspriset räknas som omkostnadsbelopp (anskaffningsvärde).

Mvh, Kajsa.

Peter:

Min fru och hennes två syskon kommer att ärva bland annat en del aktier som ligger i en vanlig depå dvs ej ISK. Jag undra hur man gör när man delar dessa i tre delar. Kan man bara föra över dessa till deras egan depåer eller måsta man sälja och betala ev reavinst. Om man kan föra över dessa till deras depåer vilket anskaffningsvärde får dessa då,? är det det faktiska, dvs det som finns på inköpsorder (eller schablonvärdet om man inte hittar inköpen) eller är det något annat?

Kajsa Harrysson: Hej Peter,

När man ärver aktier övertar man den skattemässiga situationen som den tidigare ägaren hade. Det vill säga att anskaffningsvärdena övergår till dig och dina barn. Ett arv i sig utlöser inte någon omedelbar beskattning, men när dessa aktier avyttras kommer den upparbetade vinsten att tas upp till beskattning. Det finns vissa situationer som kan utlösa beskattning redan vid överföringen, och det beror i så fall på att aktierna flyttas in på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Enkelt kan man säga följande:

Skatt på vinsten som har arbetats upp kommer att tas ut, men ni kan välja när.

Flyttar ni in aktierna på ett investeringssparkonto/kapitalförsäkring tar ni upp vinsten till beskattning nu. Flyttar ni in aktierna på en aktiedepå tar ni upp vinsten när ni säljer aktierna.

Mvh, Kajsa.

Yvonne:

Hej, Har några funderingar kring mitt innehav som jag vill ändra och har några frågor. Jag vill sälja delar av mitt innehav i Avanza Zero som är på minus och hela mitt innehav i Swedbank Robur som ligger på plus. Dom ligger på ett AF konto. Jag vill kvitta vinsten mot förlusten Vad bör jag tänka på? Hur bör jag göra? Vad blir skillnaden om jag låter pengarna sitta kvar på AF kontot alt vill ha dom insatta på ett av mina Avanza Sparkonton alt vill föra över dom till mitt ISK konto? Tackar på förhand för supporten!

Kajsa Harrysson: Hej Yvonne!

Om du har båda innehaven som du tänkt kvitta mot varandra på ett AF-konto så bör detta inte vara några problem alls att genomföra. Om du däremot har ett av innehaven på t.ex. ISK blir det däremot svårt. Jag tolkar det dock som att du har båda innehaven på ett AF-konto varför det inte ska vara några problem att kvitta vinsten mot förlusten. Du kan alltså sälja och sedan kontakta din bank (Avanza) för att ta reda på exakt hur du ska göra för att sedan kvitta vinsten mot förlusten då detta tillvägagångssätt kan skilja sig lite från bank till bank.

Skillnaden mellan att ha pengarna på ett AF-konto jämfört med ett ISK är framförallt hur innehavet på kontot beskattas. På ett ISK beskattas innehavet med en schablon varje år och på ett AF-konto dras den vanliga skattesatsen på 30 % vid realisation av kapitalvinst eller utdelning. Vi på aktiespararna rekommenderar absolut att man sparar i ISK eftersom beskattningen sker på ett mindre och smidigare plan. Det ska dock nämnas att det inte är fördelaktigt att inneha just kontanter på ett ISK-konto utan då är det bättre att spara på ett vanligt sparkonto. I det fall att du väljer att flytta dina innehav till ett ISK bör det också påpekas att överföringen av aktier/fonder eller liknande från depå eller AF-konto till ISK utlöser beskattning pga. att övergången räknas som att innehaven har realiserats. Skatt utgår alltså med 30 % på den aktuella kapitalvinsten vid tidpunkten för övergången mellan de olika sparformerna.

Mvh, Kajsa.

Nicklas: Tänkte använde er rådgivning för något som jag snart kommer stöta på gällande mitt sparande. Jag har en KF som jag har haft sedan 2010 ungefär men jag har varit mest aktiv de senaste tre åren med en trevlig utveckling.Nu funderar jag på att flytta utomlands till Spanien och då jag planerar att vara borta längre än ett år och jobba där så ska jag skriva ut mig ur Sverige och in i Spanien.Vad händer då med min KF? Jag förstår att skatten fortsätter dras men skulle det bli något problem om jag har kvar den i Sverige och fortsätter spara varje månad genom att skicka hem pengar (när sparkvoten tillåter).Något speciellt jag ska tänka på?

Kajsa Harrysson: Hej Nicklas! För den som är bosatt i utlandet är det onödigt att ha en svensk kapitalförsäkring, eftersom den belastas med svensk avkastningsskatt även om den försäkrade inte skattar här i övrigt.

I detta fall kan det vara bättre med en utländsk kapitalförsäkring även om de ofta är dyrare.

En ISK är också en bra sparform för den som är bosatt i utlandet och endast är begränsat skatteskyldig i Sverige, då ska inte någon schablonintäkt tas upp och kupongskatt tas på utdelningar som vid vanligt direktägande.

För den som är bosatt i utlandet är det intressant med en utländsk kapitalförsäkring eller sparande i ISK eftersom tioårsregeln (som ger Sverige rätt att beskatta kaptialvinster på aktier och liknannde inom en tioårsperiod från utflyttningen från Sverige) inte gäller vid dessa sparformer.

Mvh, Kajsa.

Sven: Hej,Jag har av skatteskäl satt mina utländska aktier i en särskild ISK-depå, men det dras visst ändå skatt både här och där. Kan man göra något? Är det bättre med ett kapitalförsäkringskonto?

Kajsa Harrysson: Det vi rekommenderar när det gäller utländska aktier är kapitalförsäkring. Nedan kan du jämföra de olika alternativen.

Kapitalförsäkring – Här står försäkringsbolaget som ägare av aktierna och de kan begära avräkning för den utländska källskatten. Försäkringsbolaget begär alltså avräkning åt dig och du får tillbaka källskatten inom ett par år. Du betalar med andra ord ingen skatt på utdelningen.

ISK – på ett ISK-konto är matematiken lite knepigare. Har du underskott av kapital får du nämligen inte göra större avdrag än 500 kr. Ett tak som många slår i p.g.a. bolån. Skatten på utdelningen landar alltså, i de flesta fall, på 15 %. Mindre än på aktiekontot, men mer än på kapitalförsäkringen.

Aktiekonto – du betalar som vanligt 30 % skatt på utdelningar. Skillnaden mot svenska aktier på fondkonto är att nu går 15 % går till svenska skatteverket och 15 % till USA. Men i din plånbok märks ingen skillnad, du betalar 30 %.

Mitt råd: En kapitalförsäkring är för de flesta bäst när det gäller utländska aktier. Ha dina utländska aktier där och dina svenska på ett ISK, eller i en KF om den är avgiftsfri och inlåsningsfri.

Mvh, Kajsa.

Jan:

Hej Jag tänker börja spara till mitt barnbarn, som föds i höst. Tänker mig en ISK hos Aktieinvest, och en bukett företag att månadsspara i, totalt ca 500:-/månad. Nu till min fråga: Behöver jag skriva något dokument för att skydda detta ISK, så att endast mitt barnbarn själv kan komma åt pengarna t.ex. vid 20 års åldern eller så. Det jag vill avstyra är att föräldrar eller eventuella nya föräldrakonstellationer som kan dyka upp under tiden i framtiden kommer åt kontot, utan mitt medgivande.

Kajsa Harrysson:

Hej Jan,

Om du sparar till ett barn i ditt eget namn är pengarna dina och du disponerar över sparandet. Då bestämmer du själv när du vill att barnet ska få tillgång till pengarna.

Du kan med andra ord ge ditt barnbarn tillgång till pengarna vid den tidpunkt du tycker är lämpligt, d.v.s. efter att barnet fyllt 18 år vilket inte är möjligt om du sparar i barnets namn.

Det kan dock vara bra att komplettera med ett testamente där du försäkrar dig om att pengarna på kontot går till den du sparar till. Beroende på vilka dina arvingar är kan pengarna annars gå till din maka eller make eller dina barn i stället för det barn du sparar till.

När du sparar till ett barn i barnets namn är det en gåva till barnet. När banken tar emot pengarna för barnets räkning eller när fondandelarna registreras blir barnet ägare. Du som givare kan då inte disponera över pengarna. Fram till dess barnet fyller 18 år förvaltas dock pengarna av föräldrarna i deras egenskap av förmyndare. Barnet får själv tillgång till pengarna när han eller hon fyllt 18 år och blir myndig.

Jag skulle alltså rekommendera att du sparar till ditt barnbarn i ett ISK i ditt eget namn med tanke på de omständigheter du nämnt i mailet nedan.

Dessutom kan ett testamente vara på sin plats i det fall att du inte vill att pengarna ska kunna tillfalla just föräldrarna ifall något oväntat/olyckligt inträffar.

Mvh, Kajsa.

Sven från Svenljunga:

Hur ska en välkomponerad portfölj se ut?

Kajsa Harrysson:

Hej, det är sunt att sprida riskerna. Det kan därför vara bra att investera inom olika sektorer, dessutom bör du alltid vara välinformerad om de bolag du investerar i och tro på dess utveckling.

Dela med dig