Aktiespararna

Experten: Tio aktier för sommarportföljen

Av Jessika Bouveng
17 juni 20242 min lästid
Martin Björsell arbetar som aktiemarknadsstrateg hos Nordea.
Kommer sommaren innebära en dipp eller uppgång för börsen? Den frågan ställer sig Martin Björsell, aktiemarknadsstrateg hos Nordea, som också lyfter tio intressanta aktier inför perioden.

De flesta år brukar sommaren på börsen innebära en lugnare period och historiskt sett brukar den i genomsnitt endast ge en marginell avkastning. Martin Björsell ställer sig dock frågan om den starka utvecklingen vi sett sedan botten i oktober 2023 potentiellt kan hålla i sig i år.

”Den starka utvecklingen innebär att värderingen kommit upp och börsen värderas nu i linje med sitt historiska genomsnitt för de senaste tio åren. Precis som förra året går vi alltså in i sommaren med en bra börsutveckling i ryggen och investerare tycks relativt bekymmersfria”, skriver han på Nordeas egna sajt.

Se över exponeringen inför sommaren

Med ovanstående resonemang som utgångspunkt tycker han att det nu är ett bra tillfälle att se över sin exponering inför sommaren.

”Vis av erfarenheten kring såväl börs som den svenska sommaren vet vi att vädret skiftar och jag ser överhängande risk för korrigeringar. I det här läget skulle jag se dessa som tillfälliga och välkomnande köplägen”, skriver han.

Som många andra så rekommenderar han investerare att sprida sina risker. Han själv letar oftast efter bolag med goda tillväxtutsikter, men nu när värderingarna tar sig uppåt tror han att värderingsnivåerna kommer att bli viktigare när investerare designar sin portfölj.

”Jag menar att det är klokt att fortsatt leta efter tillväxt, men inte till vilket pris som helst”, skriver han.

Tio intressanta aktier inför sommaren

Mer specifikt tittar Martin Björsell efter defensiva sektorer.

”Exempel på defensiva namn som jag fortsätter att gilla är läkemedelsbolaget Sobi, försäkringsbolaget Sampo samt H&MEssity och AAK.”

Aktiestrategen har även tittat närmare på ”bolag som borde ha det värsta bakom sig och där vinsttrenden gradvis borde förbättras”. Inom byggsektorn lyfter han Lindab och Skanska. Även fastighetsbolagen kan vara intressanta inom denna kategorin och han lyfter Wihlborgs, Nyfosa och SLP.

LÄS MER: Veckans aktie: Liten uppsida i omstöpta livsmedelsbolaget

LÄS MER: Aktieexperten: ”Tillväxten finns bland småbolagen”

Dela med dig