Aktiespararna

Expertens hetaste aktietips efter rapporterna

Av Annelie Östlund
21 juli 20234 min lästid
Det finns tecken på att efterfrågan håller på att försvagas men Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell ser fortsatt kurspotential i tre verkstadsaktier.

”Verkstadsrapporterna har varit solida. Genomgående slår de förväntningarna. Vissa bolag – som Volvo – slår prognoserna mycket. Andra – exempelvis Trelleborg – slår förväntningarna lite mindre”, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Men trots att siffrorna för Q2 överraskat positivt kan marknadens mottagande beskrivas som ljummet.

”Kurserna har pekat uppåt sedan i höstas och aktierna har redan gått väldigt starkt. Dessutom ser vi tecken på att efterfrågan håller på att försvagas. Det är tillräckligt för att locka fram en del vinsthemtagningar”, säger Söderfjell och fortsätter:

”En anledning till att bolagen flaggar för en lite sämre efterfrågan på kort sikt är att kunder till exempelvis SKF och Sandvik, som köper förbrukningsvaror, inte ser någon anledning att hålla lika stora lager som tidigare. De vet att de kommer att få grejerna i tid om de beställer nytt. Och då är det onödigt att bygga lager och därmed binda kapital. Men det går i båda riktningarna. Även verkstadsbolagen själva säger att de jobbar aktivt med att ta ned varulagren.”

Även osäkerheten i byggkonjunkturen – framför allt i Europa men även i Nordamerika – bidrar till att hålla nere kurserna, liksom tecken på en inbromsning i tillverkningsindustrin.

”Men det ingen större dramatik. Och om man tittar på den organiska orderingången är det inga bolag som rapporterar stora och oväntade nedgångar. Det är snarare så att orderingången kom in lite bättre än vad analytikerna hade trott.”

När majoriteten av de stora verkstadsbolagen visat korten ser Lars Söderfjell fortsatt kurspotential i framför allt tre verkstadsaktier. Ett av bolagen är Volvo vars rörelseresultat slog förväntningarna med 19 %.

”Jag tror kanske inte att analytikerna kommer att justera upp sina vinstprognoser så mycket – men någonstans mellan 5 och 10 % i alla fall, och då framför allt med hänvisning till bättre lönsamhet.”

Skruvas vinstprognoserna upp med mellan 5 och 10 % handlas aktien till runt 10 gånger den estimerade vinsten för 2024, och till en direktavkastning om 7 %.

”Det ser ganska billigt ut. Speciellt då Volvo har en nettokassa som vid utgången av andra kvartalet uppgick till 61 miljarder kronor och som förmodligen kommer att öka till runt 100 miljarder under andra halvåret.

Även Sandvik tillhör favoriterna.

”Dels ser bolaget en stark efterfrågan från gruvindustrin. Metallpriserna håller fortfarande uppe rätt okej trots att de fallit en aning, vilket gör att kapacitetsutnyttjandet upprätthålls på en hög nivå. Sandvik gynnas också av elektrifieringen och övergången till batteridrift.”

Sandvik handlas till P/E 14 baserat på vinstprognoserna för 2024 samt en direktavkastning på 2,7 %.

”Sandvik är inte det bolag som ger bäst utdelning. Men det finns delar i bolaget som jag anser inte uppskattas efter förtjänst. Sandvik Coromant – den del av koncernen som sysslar med skärande verktyg – värderas ganska lågt mot bakgrund av att rörelsemarginalen ligger över 20 % och att verksamheten har en hygglig organisk försäljningstillväxt. Och jag är inte den enda som spekulerar i att Sandvik skulle kunna knoppa av de skärande verktygen om man inte lyckas få fart på aktiekursen.”

Ytterligare en aktie som Lars Söderfjell väljer att lyfta fram är Assa Abloy – ett av de mer defensiva bolagen i verkstadssektorn.

”Gårdagens rapport för andra kvartalet fick ett trött mottagande – trots en bra organisk tillväxt runt 3 %, bättre marginaler än väntat och ett bra kassaflöde. Dessutom spår bolaget att byggkonjunkturen avseende bostadsbyggandet i USA håller på att bottna ur.”

Enligt Söderfjell handlas Assa Abloy till en värdering som ligger under det historiska snittet.

”Aktien handlas till en ebit-multipel om cirka 16 på innevarande års siffror. Tittar man på prognoserna för nästa år kommer ebit-multipeln ned till knappt 14.”

Dela med dig