Aktiespararna

Expertens varning för indexfonder

Av Redaktionen
14 december 20183 min lästid
Aktieexperten Anders Haskel varnar i den nya utgåvan av ” Bli grymt rik på aktier!” för indexfonder. "Håll ögonen på eventuella fallgropar som en alltför koncentrerad portfölj samt avgifterna”. Här är ett exklusivt utdrag från boken.

Aktieexperten Anders Haskel är aktuell med den sjätte utgåvan av ”Bli grymt rik på aktier! Så enkelt är det att bli miljonär” som ska fungera som en uppmuntran och vägledning till att bli en framgångsrik aktiesparare genom egna funderingar, långsiktighet och bevarat tålamod.

Hur känns det att ha en bok i toppen på Adlibris försäljningslista?

– Det är naturligtvis jättekul, inte minst eftersom andra som ligger högt på listan är väldigt välkända namn, säger Anders Haskel.

Vad är nytt i boken?

– Utöver en del uppdateringar i den löpande texten har jag skrivit ett nytt kapital som är en uppföljning och kommentarer till de resonemang som fördes i den första upplagan. Det har till exempel visat sig att avkastningen på Stockholmsbörsen under de drygt fyra år som gått sedan den första versionen av boken kom ut legat väldigt nära de tal som jag nämnde som ett rimligt avkastningskrav på aktier, det vill säga 7-8 procent per år i genomsnitt. Dessutom har investmentbolagen som jag nämnde som en bra basplacering fortsatt att leverera bra avkastning.

Varför är boken så uppskattad?

– Boken har fått flera mycket positiva recensioner. Sedan hoppas jag helt enkelt att det är en lättillgänglig text som passar såväl nybörjaren som den mer erfarna aktiespararen som behöver en påminnelse om sådant som kan vara viktigt att tänka på i sitt sparande. Dessutom spelar säkert titeln en viss roll. Den som följer bokens råd till punkt och pricka kommer nästan säkert med tiden att bli ganska rik.

Här är ett exklusivt utdrag från det nya kapitlet i ”Bli grymt rik på aktier! Så enkelt är det att bli miljonär”

Min syn på indexfonder var mer positiv för några år sedan än vad den är idag. Tyvärr har de senaste årens utveckling visat att en del populära indexfonder haft svårt att leva upp till de förväntningar som placerare kan ha haft på dem.

Det tydligaste exemplet är fonder som följer det förhållandevis smala OMXS 30-indexet. Detta index består av de 30 mest omsatta aktierna på den svenska börsen. Problemet är att flera av de aktier som väger tungt i index har halkat efter rejält de senaste åren. Ett exempel är Hennes & Mauritz men även banksektorn samt Ericsson och Telia som väger tungt har gått sämre än index under perioden 2014-2018.

Om något år kan läget se annorlunda ut, men jag vill ändå varna för indexfonder som följer ett index där det ingår ett litet antal aktier som väger tungt. Det är också viktigt att titta på avgiften. Eftersom fonden är konstruerad för att följa ett visst index så nära som möjligt är det viktigt att välja en indexfond med den lägsta avgiften, framför allt om sparandet pågår under lång tid. Det går nästan helt säkert att säga att den dyrare av två i övrigt helt jämförbara fonder kommer att gå sämst över tiden.

Med detta sagt anser jag fortfarande att indexfonder är en bra sparform, inte minst som ett första steg in på aktiemarknaden. Men håll som sagt ögonen på eventuella fallgropar som en alltför koncentrerad portfölj samt avgifterna.

Läs mer om indexfonder i vår guide

Intervjuer

Dela med dig