Aktiespararna

Experterna: Köp kraschade aktien - uppsidan är kraftig

Av Eric Emanuelsson
2 augusti 20233 min lästid
Johannes Larcher är vd på Storytel. .
Aktien har varit ett sorgebarn på börsen under många år. Men nu kan vinden ha vänt för Storytel. Bolagets Q2-rapport var över förväntningarna och en rad aktörer har köpstämpel på aktien.

Flera banker och analyshus ser köpläge i Storytel - en aktie som haft det väldigt jobbigt i flera år, men där vinden kanske har vänt för bolaget.

Q2-rapporten togs emot väldigt väl av marknaden och aktien studsade upp rejält.

Storytel har haft en smärtsam börsresa.

Från börsintroduktionen hösten 2005 är aktien minus drygt 96%.

Senaste året är facit för aktien minus 33% och under 2023 är den minus 12%.

Men den senaste månaden är aktien plus drygt 15% och bolagets Q2-rapport som kom under tisdagen mottogs väl av marknaden och fick aktien att studsa upp rejält.

Fondförvaltaren pratat positivt om bolaget

Innan sommaren började intervjuade Aktiespararna Johan Thorén, förvaltningschef på Strand Kapitalförvaltning och bland annat förvaltare av Strand Småbolagsfond. Han beskrev Storytels resa så här:
”Från början hade man bara tillväxt för ögonen, och det slutade med att man försökte bli stora i nästan varje land man såg. Och det gick för snabbt och utan någon kostnadskontroll eller analys på vilka länder som var lämpliga att satsa i”

Men Thorén menade att något hade hänt med bolaget. För ett år sedan fick bolaget in amerikanen Johannes Larcher som ny vd och han bytte ut en stor del av ledningen.

”Larcher har jobbat hela sitt liv med streamingtjänster och har ändrat inställningen på Storytel så nu är det bara lönsamhet som gäller och man prioriterar marknader som man har bättre förutsättningar i”, sa Thorén.

Förra årets nyemission var också ett positivt besked för bolaget.

”Nu har man helt andra finansiella muskler och det är med stor spänning som vi ser fram emot andra året av 2023 när det gäller Storytel. Jag tror att vinden är på väg att vända för bolaget”, sa Thorén till Aktiespararna i maj.

Q2-rapporten mottogs väl

Tittar man på Q2-rapporten kan så mycket väl vara fallet.

Bolagets rörelseresultat var över förväntningarna streamingintäkterna och ebitda-resultatet ökade.

Swedbank publicerade en ny analys av Storytel under onsdagen där man upprepar sin köpstämpel och en riktkurs på 52 kronor. Det ger en uppsida på drygt 26% från dagens aktiekurs.

Swedbank skriver i sin analys att introduktionen av nya prisnivåer verkar ha varit framgångsrik och ökat tillväxten, med endast begränsad churn och migration av kunder. Samtidigt anser banken att kundanskaffningen kommer behöva accelerera för att upprätthålla tillväxten till 2024 och på medellång sikt.

Swedbanks prognoser är mer försiktiga än bolagets finansiella mål.

”Vi skulle vilja ha mer stödjande datapunkter om tillväxt innan vi blir mer positiva”, skriver banken och avslutar med att upprepa sin köpstämpel och riktkurs på 52 kronor.

Pareto ser hög uppsida

Pareto Securities tillhör också de som tror på Storytel. Pareto sänkte visserligen riktkursen efter Q2-rapporten från 85 till 80 kronor, men uppsidan är ändå betydande då den ligger på drygt 50% från dagens nivå.

Pareto tog även in Storytel i sin svenska månadsportfölj inför augusti.

Sedan tidigare har Carnegie köpstämpel på Storytel och en riktkurs på 45 kronor. DNB har en riktkurs på 74 kronor och köpstämpel.

StorytelMedia och analyshus

Dela med dig