Aktiespararna

Experterna: Mer duvaktigt än väntat - räntan blir inte högre

Av Elin Hanspers
4 december 20234 min lästid
SEB:s Olle Holmgren och Nordeas Tobjörn Isaksson. .Foto: SEB och Nordea
Riksbankens ledamöter var eniga om att hålla styrräntan oförändrad, och enligt experterna pekar protokollet från det penningpolitiska mötet på att räntehöjningarna nu har toppat.

Under måndagen släpptes protokollet från Riksbankens senaste penningpolitiska möte, där en enig direktion valde att hålla räntan oförändrad på 4%. Enligt protokollet anses penningpolitiken ha dämpat efterfrågan i landets ekonomi och ha bidragit till att inflationstrycket sjunker.

”Framåtblickande indikatorer, såsom företagens prisplaner, pekar också på att inflationsnedgången kommer att fortsätta”, skriver Riksbanken.

”Tillräcklig med information för att inte höja räntan ytterligare”

Vice riksbankschef Per Jansson, som länge setts som en av de mer hökaktiga ledmötena, sade att hans syn på det penningpolitiska läget förändrats ”kanske till och med en hel del” och att hans resonemang kring inflationsutvecklingen framöver är väsentligt mer optimistiska än på ganska länge.

”Jag menar att det nu finns tillräckligt med information för att inte höja räntan vidare. Att styrräntebanan fortsätter att stiga något i början av nästa år indikerar dock att vi har full beredskap att göra mer om det skulle visa sig nödvändigt. Förhoppningsvis slipper vi det men osvuret är förstås bäst”, sade han.

Kronan i fokus

Dock betonar ledamöterna att det finns risker, såsom att tjänstepriserna ökar och att kronan anses vara omotiverat svag, som kan göra att inflationen inte fortsätter sjunka till målet.

Riksbankschefen Erik Thedéen noterade emellertid att kronan stärks sedan det senaste mötet, vilket ”borde kunna bidra till att dämpa inflationsutvecklingen något framöver”.

Om inflationsutsikterna försämras har direktionen beredskap att höja räntan ytterligare, vilket avspeglas i prognosen för styrräntan, menar Riksbanken. Penningpolitiken behöver också vara fortsatt åtstramande för att stabilisera inflationen vid målet.

Duvaktig lutning

Trots att direktionen poängterade sin beredskap att höja styrräntan ytterligare om inflationsutsikterna försämras, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar att mycket talar för att Riksbanken är färdig med sina räntehöjningar.

”Riksbanken nämner inte räntesänkningar, men marknadens fokus har gått över till tidpunkten för den första räntesänkningen. Vi tror att den kommer efter sommaren, med en risk för en tidigare ändring”, skriver han.

Swedbanks seniorekonom Jesper Hansson skriver i ett kundbrev att protokollen avslöjar en ”lätt duvaktig lutning”, där betoningen ligger på förbättrade inflationsutsikter.

Inte heller Swedbank tror på en ytterligare räntehöjning, utan tror att en första räntesänkningen kan komma i juni.

SEB:s bankens FX-strateg Amanda Sundström och chefsstrateg Olle Holmgren skriver i sin kommentar att protokollet var mer balanserat än väntat.

”På marginalen är budskapet lite mer duvaktigt än väntat med en aning mer fokus på det låga inflationsutfallet för oktober och långsammare tillväxt, dessutom är signalerna på en räntehöjning lite mindre explicita. Vi trodde att protokollet skulle understryka den relativt höga sannolikheten för ytterligare en räntehöjning och tydligt mota tillbaka förväntningarna på nära förestående sänkningar”, skriver de.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig