Aktiespararna

Storbanken om Fed-beskedet: Räntebanan mer hökaktig

Av Elin Hanspers
21 mars 20242 min lästid
Feds räntebesked under onsdagen drev upp USA-börserna.
Feds räntebana, dot plot, indikerar fortsatt tre räntesänkningar i år. Dock räknar ledamöterna med en mindre sänkning under 2025 och 2026 jämfört med räntebanan i december.

Under onsdagen lämnade den amerikanska centralbanken Federal Reserve styrräntan ofärändrad i intervallet 5,25-5,50% samtidigt som bankens dot plot fortfarande indikerade tre sänkningar under året.

I en makrokommentar skriver Swedbank att Feds dot plot nu är mer vinklad mot en uppsida, med fler policymakare som ser tre eller färre sänkningar under året.

Dessutom, menar banken, visar medianen för 2025 och 2026 en sänkning mindre per år än tidigare, samtidigt som den långsiktiga medianprognosen för styrräntan steg från 2,5 till 2,6%.

”Sammantaget är den uppdaterade räntebanan något mer hökaktig än i december”, skriver banken.

Marknaden lättad

Alla menar dock inte att Feds besked var hökaktigt. Handelsbanken skriver i en kommentar att marknaden drog en lättnadens suck eftersom en hökaktig överraskning inte materialiserades. Dock noterar banken att det var något hökaktigt att Powell underströk att kommittén kan hålla räntan oförändrad längre, om det behövs.

Även SEB pekar på att det var en lättnad för marknaden att räntebanan fortsatte signalera tre sänkningar.

”Överlag var budskapet från både prognoserna och ordförande Powell optimistiskt. Tillväxten kommer att ligga kvar över trend och inflationen kommer fortfarande att återgå till målet om några år. Vi räknar med en första räntesänkning i juni och med totalt 100 punkter i år, och vi ser inget i dagens kommunikation som ändrar den uppfattningen”, skriver de.

LÄS MER: Här är Feds nya räntebesked

LÄS MER: En glad New York-börs efter Fed-besked


Dela med dig