Aktiespararna

Experterna: Raset överdrivet passa på att köpa aktien nu

Av Eric Emanuelsson
16 augusti 20234 min lästid
Till höger: Hexatronics vd Henrik Larsson Lyon.
Hexatronic rasade nästan 15% på tisdagen efter bolagets Q2-rapport. Ålandsbanken skriver i en ny analys att kursreaktionen var en ”klar överreaktion” och fortsätter ha en positiv syn på aktien. Storbanken SEB ser också köpläge i Hexatronic efter raset, men sänker sin riktkurs rejält, från 152 kronor till 100 kronor.

Hexatronic var börsens stora snackis under tisdagen.

Bolaget kom med sin Q2-rapport och de flesta av siffrorna var i linje med förväntningarna.

Men orderingången bromsade kraftigt och bolaget flaggade för att flera av marknaderna under det andra halvåret kommer ha en svag eller ingen tillväxt.

Anledningen bedöms vara att den höga inflationen och höga räntorna har fått kunderna att hålla hårdare i pengarna.

Den lägre tillväxten bedöms dock vara temporär, enligt bolagets vd Henrik Larsson Lyon.

”Det finns betydande strukturellt behov av att bygga ut och förstärka kommunikationsnäten i många länder. Genom vår geografiska spridning, vår diversifiering och de förvärv vi genomfört är vi väl positionerade att fortsätta växa under det andra halvåret om än i en lägre takt än under det första halvåret", skrev han i vd-ordet.

Ålandsbanken tror på Hexatronic

Ålandsbanken skriver i en ny analys under onsdagen att Hexatronic fortsatt har en stor potential i USA kommande år.

Nordamerika är bolagets viktigaste marknad, med drygt 35% av omsättningen.

”Under kvartalet presenterade president Biden detaljer i det massiva infrastrukturprogram som antogs under 2021. Bortsett från övriga infrastruktursatsningar har 42.5 mdr USD öronmärkts till utbyggnad av bredbandsnätet. Stödpaketet kommer att få effekt från 2024 och Hexatronic bedömer att detta kommer att påverka efterfrågan i USA positivt de kommande 7-8 åren”, skriver banken.

Banken tar också upp att förvärv är fortsatt högt på agendan för Hexatronic, vilket även motiveras av en stark balansräkning.

Till sist konstaterar Ålandsbanken att man ser en stark underliggande marknad under många år framöver, då fiberutbyggnaden i stora länder som USA, Tyskland och Storbritannien fortfarande är i ett tidigt skede.

”Vi ser gårdagens kursreaktion som en klar överreaktion då vi menar att inbromsningen under H2 2023 redan var mer än inprisad i aktiekursen. Vi har en positiv vy på aktien”, avslutar banken sin analys.

SEB ser en rejäl uppsida

Även SEB har kvar sin köpstämpel på Hexatronic efter rapporten, men sänker riktkursen rejält från 152 kronor till 100 kronor.

I skrivande stund kostar en aktie cirka 63 kronor, vilket ger en potentiell uppsida på över 50%.

Pareto Securities sänker också riktkursen för Hexatronic, till 138 kronor från 175 kronor och upprepar köp. Därmed ser man en potentiell uppsida på över 100%.

Under tisdagen pratade Aktiespararna också med Jonas Olavi, allokeringschef på Alpcot och förvaltare av fonden Alpcot Equities.

Han tyckte att raset i Hexatronic efter rapporten var rimlig, och sa att aktien lär gå kräftgång ett bra tag framöver och att det finns en risk att även Q3 kan bli tufft för bolaget.

Olavi har tidigare talat positivt om Hexatronic, och långsiktigt känner han ingen oro för bolaget.

”Tittar man på grundförutsättningarna på tillväxten så är de intakta på lång sikt. Så är man långsiktig i aktien behöver man inte göra någonting nu”, berättade han.

Anledningen till att Jonsa Olavi sålde en del av innehavet är för att han tror att pengarna kan leverera bättre avkastning i andra aktier under perioden som kommer framåt.

”Hexatronic har gjort rätt saker och det ska de ha en eloge för. Men köper man aktien nu så får man vara beredd på att det inte händer så mycket med investeringen i ett kortare perspektiv”, sa Olavi.

Hexatronic GroupMedia och analyshus

Dela med dig