Aktiespararna

Explosiv tillväxt i ny tid

22 oktober 202010 min lästid
I vinnarbranscher finns börsbolag som rapporterar snabbt växande intäkter och tresiffrig vinstökning.

Artikeln publicerades torsdagen den 22 oktober klockan 17:45

Allmän reflektion

En exceptionell tid.

Rapportsäsongen för det tredje kvartalet har än så länge varit något alldeles speciellt. Aldrig tidigare har skillnaden på bolag, marknadsposition och bransch varit tydligare.

När rapporterna nu sköljer över marknaden växer ett annorlunda mönster fram.

I vinnarbranscher finns börsbolag som rapporterar snabbt växande intäkter och tresiffrig vinstökning. I förlorarbranscher finns i sin tur börsföretag som tappat stora delar av sin intäktsbas och redovisar svidande förluster toppade med en vikande orderingång.

Däremellan finns ett stort antal bolag som haft ett eller två affärssegment som gynnats av den pågående coronapandemin, medan något eller några av de övriga affärsområdena tyngt lönsamheten. Att räkna fram nettoeffekten på nedersta raden av krisen är inte det lättaste.

I en snabbt föränderlig tillvaro är det även svårt att på förhand säga var någonstans konsensus och marknadens förväntansbild egentligen ligger. I många fall har kursreaktionen varit svårtydd på rapportdagen, vilket vittnar om förvirring och villrådighet.

Svårflörtad marknad

För portföljens del har kursreaktionerna varit kraftfulla.

Portföljbolagens rapporter har över lag varit starka i den meningen att positivt intäkts- och vinstmomentum uppvisats. Sekventiell förbättring och acceleration av intäkts- och vinstnivån syns på flera håll.

Även om vinsttillväxten i absoluta tal imponerar, förefaller marknaden ha väntat sig mer. Nätbanken Avanza levererade till exempel ett extraordinärt bra kvartal den 19 oktober.

Alla pilar pekar uppåt i termer av kundintag, nettoinflöde, intäkter och lönsamhet.

Intäkterna ökade 84 procent under det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Resultatet på nedersta raden avancerade i sin tur med 140 procent. Rörelsen taktar nu, för första gången någonsin, över 1 miljard kronor i nettovinst för rullande tolv månader.


Upp som en sol… ned som en pannkaka

Till en början gillade marknaden Avanza-siffrorna.

Efter rapportsläppet öppnade aktien starkt och kursen handlades upp kraftigt. Den nya riktkursen på 210 kronor (från tidigare 185 kronor) passerades.

Därefter vändes trenden abrupt och aktien föll lika snabbt.

Är toppen nådd i Avanza för denna gång? Blir det inte bättre än så här? Jämförelsesiffrorna under 2021 blir svåra att slå?

Ungefär så verkar marknaden resonera i Avanza efter den starka Q3-rapporten.

Korta Portföljen har ett annorlunda synsätt på läget. Tillväxten har förvisso varit exceptionell under 2020, men i år har nätbanken en gång för alla visat värdet av plattformen.

Blickar vi längre fram, är det uppenbart att mycket bränsle finns kvar i tillväxtresan. Penetrationen av den svenska sparmarknaden är fortfarande låg och möjligheterna är stora för Avanza.

Lyfter blicken

Även om tillväxten blir mindre iögonfallande under 2021, är rörelsen både höglönsam och välskött. För långsiktiga investerare finns det ingen anledning att ta hem vinsten.

Ögonblicksbilden av värderingen är något tilltagen i dagsläget, men inte på estimaten år 2023, 2024, 2025 och så vidare. Ni förstår poängen.

Även om Korta Portföljen har en kortsiktig orientering är det inte fel att lyfta blicken emellanåt. Inriktningen på kortsiktigt attraktiva lägen i långsiktigt bra aktier kvarstår.

Positionen i Avanza behålls i sin helhet och riktkursen på 210 kronor ligger kvar.

Kurshaveri i Note

Kontraktstillverkaren Note föll kraftigt på rapportdagen tidigare i veckan.

I linje med vinstvarningen som kommunicerades några veckor tidigare, var intäktstillväxten dämpad medan marginalen stärktes. Bolaget hämmas av en svår omvärld, där verksamheten i framförallt UK och Kina har påverkats negativt av utmaningar efter coronakrisen.

Var rapporten så dålig som marknaden ger sken av?

Även om det tredje kvartalet lämnar en del att önska, var siffrorna förhållandevis stabila. Rörelseresultatet ökade med 14 procent, medan intäkterna var oförändrade. Ett kvartal är inte hela världen och utvecklingen under niomånadersperioden är fortsatt god.

Note-aktien, som förra veckan var det största innehavet i Korta Portföljen, har emellertid havererat. Kursen är ned med omkring 15 procent på en vecka.

Raset känns.

Om vi vänder på utvecklingen handlas aktien till dagens kurs (runt 53 kronor) till ett p/e-tal på cirka 10 gånger. Detta baserat på nästa års vinstprognos.

Dyrt eller billigt? Svaret beror på om tillväxtresan är över.

I dagsläget finns få tecken på att tillväxtresan skulle vara över. Rörelsen är förvisso cyklisk, men baserat på siffrorna, affärsmodellen och marknadsläget ser motgången ut att vara av en tillfällig karaktär.

Undertecknad deltog på Note:s rapportpresentation, där nedanstående bild presenterades.

Ser trenden ut att vara bruten?

Slutsats

För långsiktiga är Note ett mycket attraktivt case med hög vinsttillväxt till en rimlig värdering. Caset blev dessvärre inte lika bra på kort sikt.

Tekniskt ser det heller inte muntert ut.

Marknaden har redan tagit ned priset avsevärt och förväntansbilden är nedjusterad. Att öka positionen på svaghet visade sig vara fel väg att gå för några veckor sedan.

Aktien får dock vara kvar i Korta Portföljen ett tag till. Återkommer hur jag gör i kommande uppdateringar.

På grund av raset har Note blivit tredje största innehav efter Medcap och Trianon.

Motvind

Utöver Avanza och Note har även Eolus Vind rapporterat.

Där blev bokslutet en besvikelse.

Att göra vettiga prognoser i en projektaffär med successiv vinstavräkning är svårt, vilket kvartalet visar. Svängningarna mellan kvartalen är betydande.

Den stora orderstocken, aviserade nya affärer och ljusa framtidsutsikter gör dock att caset fortfarande håller. Vindkraft är framtiden och koncernen styrs långsiktigt.

Det finns få bolag med en liknande exponering på Stockholmsbörsen som Eolus Vind.

Företaget rider på megatrender och balansräkningen är i toppskick.

Kursen har tappat en hel del, men Eolus-aktien är fortsatt köpvärd och förtjänar en plats i Korta Portföljen. Riktkursen hålls oförändrad.

Explosiv vinsttillväxt

Okej, mycket är dystert nu. Desto roligare har kvartalsrapporten från Addlife varit, som plockades in i Korta Portföljen förra veckan.

Addlife kom en fenomenal rapport där intäkterna stiger 55 procent och där vinst per aktie avancerar 370 procent. Det är långt bättre än väntat. Förvärvstempot accelereras och aktien har (i linje med analysen) gjort ett kursutbrott på uppsidan.

Med en explosiv (och tresiffrig) vinsttillväxt behålls Addlife-aktien tills vidare. Återkommer om eventuella ökningar i positionen.

Läs gärna mina tankar kring Addlife i rapportkommentaren här

Svedbergs

Ett annat bolag som rapporterat explosiv vinsttillväxt i det tredje kvartalet är badrumsbolaget Svedbergs. I linje med min förväntan var rapporten genomgående stark, men marknaden har inte riktigt fått upp ögonen för aktien.

Intäkterna ökar med 4 procent, medan vinsten stiger med över 100 procent. Förklaringen finns på marginalsidan, där interna förbättringar gör stort avtryck. Aktien flyger under radarn för många investerare, men caset är i toppform.

Kom även ihåg att det tredje kvartalet i regel är ett säsongsmässigt svagare kvartal i Svedbergs.

Utsikterna inför det avslutande fjärde kvartalet är ljusa. Aktien behålls.

Pricer

Nyinköpta Pricer, verksam inom digitala hylletiketter, släpper sin kvartalsrapport under morgondagen. Bolaget har redan genomfört en omvänd vinstvarning för kvartalet, men det är alltid värdefullt att läsa rapporten i sin helhet.

2020 har än så länge varit ett blandat år för Pricer. Till en början blev bolaget kraftigt negativt påverkat av coronakrisen, men nu har trenden förändrats.

Pricer har en rad spännande initiativ på gång, däribland utrullningen av den molnbaserade plattformen Pricer Plaza. Utsikterna är mycket ljusa kommande kvartal och aktien är försiktigt värderad relativt potentialen.

Det här inlägget börjar emellertid bli väldigt långt nu, så mer info om Pricer kommer först i nästa veckas inlägg av Korta Portföljen.

Den som väntar på något gott… väntar alltid för länge.

Ha det fint så hörs vi nästa torsdag!

//Christoffer

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig