Aktiespararna

SBB fortsätter rusa - här är förklaringen

Av Eric Emanuelsson
31 oktober 20226 min lästid
Flera saker som inträffat senaste dagarna • "Ordentligt problematiskt för blankarna" • "Uppsidan ser väldigt stor ut just nu"

Först ett besked om eventuell avknoppning av bostadsfastigheterna, sen en kvartalsrapport som marknaden tolkade väl.

Lägg på en köprekommendation från tidningen Börsveckan och blankare som täckt sina positioner senaste dagarna.

Där har vi anledningen till att SBB rusade nästan 20 procent under måndagen och vid l5-tiden på tisdagen var samma siffra drygt 15%


SBB har varit en av Sveriges mest omtalade aktier under 2022, efter att bland annat blankarfirman Viceroy Research gått in med korta positioner och förutspått en riktkurs runt 10-15 kronor, för att sedan ändra sig och tro att aktien inte är värd mer än 6-8 kronor.

Aktien är ned drygt 73% i år, men senaste månaden har aktien gått väldigt starkt och tillhör en av Stockholmsbörsens stora vinnare.

Efter att ha gått upp 20% under gårdagen, och nästan lika mycket under tisdagen (15,70% klockan 14.40) så är aktien upp drygt 35% på en vecka och över 44% på en månad.

Kvartalsrapporten

Den stora förändringen kom i torsdags förra veckan.

Till att börja med kommunicerade Ilija Batljan att SBB utreder förutsättningarna för att bilda ett nytt fristående bolag med fokus på bostadsfastigheter som sedan ska delas ut till aktieägarna i SBB. Bostadsportföljen kommer att inneha fastigheter till ett marknadsvärde om 18 miljarder kronor.

Affärsvärlden beskrev Ilija Batljans drag som ett sätt att "röka ut blankarna" och att det skulle kunna bli "ordentligt problematiskt för blankarna". 

Kort efter beskedet om en eventuell avknopping släppte sedan SBB sin kvartalsrapport.

Aktiespararnas analytiker Robert Andersson konstataderade då att den "underliggande verksamheten utvecklas starkt" och att "VD dessutom både uppger att utdelningen kommer bibehållas samt att obligationsfinanseringen kommer kunna lösas utan att rulla obligationerna vid förfall bör uppfattas som positivt av marknaden och den pressade aktien lär stiga på rapporten."

Där fick Robert Andersson rätt. Aktien steg under rapportdagen.

Under gårdagen, måndag, kom sedan nästa stora nyhet runt SBB.

Fick köpråd

Tidningen Börsveckan satte köp på fastighetsbolaget efter kvartalsrapporten och beskedet om en eventuell bostadsavknoppning.

"Avknoppningen kommer leda till att kvarvarande SBB kommer ha en väsentlig lägre andel säkerställd belåning (alltså fastigheter som pantsätts i bank). Förmodligen kommer den siffran komma ner mot 14-15 procent mot dagens 19 procent. Det är ett kreditvänligt grepp sett till obligationsmarknaden samtidigt som det ger mer möjlighet för SBB att ta upp bankskuld i framtiden också, en diskussion som varit intensiv under årets nedgång för fastigheter då obligationsmarknaden slutat fungera", skriver tidningen om avknoppningen i sin analys.

Tidningen skriver vidare:

"En viktig fråga är LOI-affären på 9 mdkr som det jobbas febrilt med. Inom några veckor väntas denna slutföras enligt vd Ilija Batljan. Det är en viktig pusselbit för aktiens utveckling den närmaste perioden".

"Väldigt stor uppsida"

Man konstaterar också att det finns "höga risker i SBB och i fastighetssektorn generellt just nu", men att "väldigt mycket elände är inprisat just nu och vår bästa bedömning är att SBB:s ledning vidtar rätt åtgärder för att minska balansräkningsrisken just nu, vilket är det primära".

Till sist skriver man att om "9 mdkr-affären samt några tillkommande försäljningar och avknoppningen av bostäderna går i mål ser uppsidan i SBB väldigt stor ut just nu härifrån."

Analytikerns kommentar

Aktiespararnas analytiker Robert Andersson tror att blankarna har en stor roll i gårdagens uppgång:

"SBB har under 2022 varit en av Stockholmsbörsens mest blankade aktier, och blankarna har fått rätt. De flesta blankare ligger med stora vinster så det vore inte osannolikt att vissa börjar plocka hem vinsterna strax efter att bolaget dessutom presenterar en stark kvartalsrapport. I förra veckan var 16,82% av kapitalet blankat och nu har det kommit ned till 14,65%. Den verkliga siffran kan dock vara ännu lägre på grund av viss eftersläpning i rapporteringen", säger han och fortsätter:

"När blankarna köper tillbaka aktier över marknaden skapas ett naturligt köptyck vilket kan få aktien att stiga. I andra aktier har det även förekommit en jakt på att försämra blankarnas förutsättningar genom att medvetet försöka handla upp aktien, med vetskapen att blankarna ändå måste köpa tillbaka sina aktier, vilket kan få kursen att rusa. Fenomenet kallas för "short squeeze", om det var vad vi såg i SBB under gårdagen är för tidigt att säga men en stor kursrörelse var det sannerligen".

Beror delvis på en "short squeeze"

Nya data från Holdings visar nu att SBB:s uppgång under måndagen delvis drevs på av en"short squeeze".

Storblankaren Kintbury Capital köpte under måndagen tillbaka 11 miljoner aktier, vilket motsvarar en post på 156 miljoner kronor.

I och med att blankarsiffran har kommit ned för bolaget, så kan man konstatera att flera blankare därmed har täckt sina positioner efter SBB:s kvartalsrapport och nyheten om en eventuell avknoppning.

Dela med dig