Aktiespararna

Federal Reserve lämnade räntan oförändrad för sjätte gången i rad

Av Finwire/Redaktionen
2 maj 20241 min lästid
Fed-chefen Jerome Powell.
Federal Reserve, Fed, behöll målintervallet för styrräntan oförändrat på 5,25-5,50% vid sitt majmöte. Det var sjätte gången i rad som räntan lämnades oförändrad och beslutet var mycket väntat bland ekonomerna på Wall Street. Räntan ligger således fortsatt på sin högsta nivå på två decennier.

Bakgrunden är att den amerikanska ekonomin fortsätter att gå starkt. Inflationstrycket och en stram arbetsmarknad indikerar att framstegen mot att få ned inflationen till målet på 2 procent i år har avstannat. Beslutsfattarna bekräftade att inflationen visserligen har dämpats under det senaste året, men att den fortfarande är förhöjd och att det har varit en anmärkningsvärd brist på ytterligare framsteg mot att uppnå centralbankens mål under de senaste månaderna.

Fed indikerade också att man inte räknar med att sänka lånekostnaderna förrän man har fått större förtroende för att inflationen rör sig hållbart mot målet.

Fed har även deklarerat sin avsikt att minska takten i den kvantitativa åtstramningen från och med den 1 juni. Denna justering innebär att det maximala beloppet för statspapper som tas bort från balansräkningen minskas med över 50 procent, ner till 25 miljarder dollar per månad från tidigare 60 miljarder dollar.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig