Aktiespararna

Federal Reserve lämnade som väntat räntan oförändrad - signalerar en sänkning i år

Av Finwire/Redaktionen
12 juni 20242 min lästid
Fed-chefen Jerome Powell.
Federal Reserve behöll målintervallet för styrräntan oförändrat på 5,25-5,50 procent på onsdagskvällen och signalerade samtidigt att det antagligen bara bli en sänkning i år.

Det var sjunde gången i rad som räntan lämnades oförändrad och beslutet var i linje med förväntningarna bland ekonomer på Wall Street.

”Inflationen har dämpats under det senaste året men är fortsatt förhöjd”, hette det i uttalandet efter mötet, i linje med det senaste uttalandet. Den enda väsentliga förändringen var att det nya uttalandet följdes av ”Under de senaste månaderna har det skett måttliga ytterligare framsteg mot kommitténs inflationsmål på 2%”, kommenterar CNBC. I det tidigare uttalandet stod det att det hade skett ”en brist på ytterligare framsteg” vad gäller inflationen.

Räntebanan, i form av medianprognosen, justeras ned och Fed-ledamöterna spår nu endast en sänkning med 25 punkter i år. I mars indikerades tre räntesänkningar i år.

Den så kallade "dot plot" över enskilda ledamöters ränteförväntningar indikerade att kommittén ser en mer aggressiv räntebana för 2025. Nu väntas fyra sänkningar på totalt en procentenheter, upp från tidigare tre sänkningar.

Om prognoserna håller skulle det innebära en styrränta ligger på 4,1% i slutet av nästa år, vilket är 0,2 procentenheter högre än bedömningen i mars.

Den långsiktiga räntan väntas ligga på 2,8%, upp från 2,6% från mars-bedömningen.

Fyra Fed-ledamöter är för att inte genomföra några räntesänkningar alls i år, upp från tidigare två personer.

Tidigare under onsdagen publicerades statistik över konsumentpriserna i USA som ökade mindre än väntat i maj. På årsbasis steg KPI med 3,3%, väntat 3,4%, men det är fortfarande klart högre än centralbankens mål på 2%.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig