Aktiespararna

”Fel av SBB att skjuta upp information”

Av Göran Lindh
10 maj 20232 min lästid
Sverre Linton, Aktiespararnas chefsjurist.
Om SBB hade kännedom om att bolagets kreditbetyg skulle sänkas var det fel att inte omedelbart meddela detta, anser Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.

SBB har enligt DI skickat in en anmälan till Finansinspektionen i vilken bolaget meddelade att det har skjutit upp offentliggörandet av insiderinformation angående S&P:s kreditbetyg. Beslutet att skjuta upp offentliggörandet fattades klockan 19 den 2 maj, står det i anmälan, skriver DI.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton hänvisar till artikel 17.4 a-c i marknadsmissbruksförordningen, MAR. Enligt den måste samtliga följande kriterier vara uppfyllda för att få skjuta upp ett offentliggörande av insiderinformation.

• Att ett omedelbart offentliggörande sannolikt skadar legitima intressen för emittenten (i detta fall SBB).

• Det inte är sannolikt att uppskjutet offentliggörande vilseleder allmänheten.

• Emittenten kan säkerställa att informationen förblir konfidentiell.

”Förutsatt att SBB hade konkret information om sänkningen så känns det som att kriteriet att inte vilseleda allmänheten hänger löst i det här fallet. Det är svårt att se varför uppskjutandet inte skulle vara vilseledande, särskilt med tanke på den aviserade nyemissionen. Man kan också undra vad det legitima intresset hos SBB skulle vara”, säger Sverre Linton.

Exakt vad SBB visste den 2 maj är inte helt klarlagt. Det har inte SBB berättat. Klart är dock att bolaget hade ett möte med S&P den 3 maj.

Under onsdagen blev det också känt att insider i SBB:s ledning, affärsutvecklingschefen Carl Lundh Mortimer, enligt Holdings sålde aktier 2 maj. Han säger till DI att han inte hade kännedom om S&P:s betygssänkning.

”Om bolaget hade kännedom om sänkningen så framstår det som märkligt att han inte skulle ha känt till detta, med tanke på hans roll. Om han kände till det så torde det vara ett tydligt brott mot regelverket och jag förutsätter att myndigheterna kommer att gå till botten med det, säger Sverre Linton.”

Senare under onsdagen kom information om att SBB:s cfo Eva-Lotta Stridh har sålt en halv miljon B-aktier i SBB under 9-10 maj, mer än halva innehavet. SBB-aktien föll kraftigt på informationen efter att ha stigit under onsdagsmorgonen. Vid lunchtid var SBB:s B-aktie ned 1% och har på en vecka fallit 42%.

LÄS MERHär är hela förklaringen till SBB:s kollaps just nu

Dela med dig