Aktiespararna

Fem aktier att äga under krisande tider

Av Jessika Bouveng
21 mars 20232 min lästid
Martin Björsell, analytiker hos Nordea. .
Analytikern listar sina bästa tips på bolag att äga under bankoron

Under gårdagen så föll europeiska börser i den inledande delen av handel för att sedan vända uppåt under förmiddagen till strax över nollstrecket. Bankoron sprider sig alltså på bred front och många ser nu är skakig börs framöver.

Hur ska man då som investerare tänka och agera i dessa tider?

Tidningen Privata Affärer har pratat med Nordeas analytiker, Martin Björsell, och ställt frågan hur man bäst skyddar sig mot bankoron. Han gav tipset att hålla sig till så kallade kvalitetsaktier framöver. 

Fem aktier att äga nu

I den kategorin platsar enligt Martin Björsell bolag som haft en stabil vinstintjiäning och lönsamhet under en längre tidsperiod. Bolagen ska även ha hög avkastning på sysselsatt kapital samt bibehållit marginaler. Två exempel på den här typen av bolag han nämner är Astra Zeneca och danska Novo Nordisk.

Ser han till verkstadssektorn så är Atlas Copco och lastbilsjätten AB Volvo två bolag som passar in i kategorin.

“Atlas Copco har bevisat sig vara robusta i tidigare lågkonjunkturer. AB Volvo har i sin tur genomgått en intressant resa de senaste åren och fått upp lönsamheten ordentligt, mycket tack vare sin serviceaffär. Dessutom har man en stark balansräkning, vilket kommer väl till pass i oroliga tider, säger analytikern.

En mer offensiv aktie han tar upp är värmepumpstillverkaren Nibe. Hans prognos är att bolag med strukturella tillväxttrender, likt Nibe, inte kommer att påverkas särskilt mycket om konjunkturen vänder nedåt.

“Nibe är en dyr aktie, men med tanke på bolagets starka marknadsposition tror jag att investerare även fortsättningsvis kommer att vara beredda att lite extra för att äga den.”

LÄS MERTvå investmentbolag att köpa - har blivit utdelningsmaskiner

LÄS MER: Veckans aktie: Äg inte aktien nu - politikerna ser ut att börja ändra sig

Aktietips

Dela med dig