Aktiespararna

Fem spännande aktier på Frankfurtbörsen

Av David Flatbacke-Karlsson
20 juni 20246 min lästid
Försvar, försäkring och AI är branscher som lockar på Frankfurtbörsen.
Tyskland är en av världens största ekonomier och sätter tonen för hur hela Europa mår. Aktiespararna tar en titt på Frankfurtbörsen och lyfter fram fem spännande bolag.

Fotbolls-EM pågår och under en månad kommer Tyskland att fyllas av såväl landslag som supportrar från Europas alla hörn.

Om mästerskapet blir ett lyft för landets ekonomi, som är världens tredje största mätt i BNP och har haft det kämpigt med inte minst stigande inflation de senaste åren, återstår att se.

Aktiespararna väljer att kolla lite närmare på Frankfurtbörsen, som är den 13:e största i världen mätt i sammanlagt börsvärde. DAX är motsvarigheten till OMXS30 i Tyskland och innehåller de 40 mest handlade bolagen. Hittills i år är DAX upp cirka 10%.

Naturligtvis är många bekanta med fordonsjättar som Volkswagen, BMW och Mercedes-Benz, industrikolossen Siemens, mjukvarubjässen SAP och storbankerna Deutsche Bank och Commerzbank. Även bolag som Adidas, Bayer och tidigare Kinnevikdelägda e-handlaren Zalando är värda att nämnas, trots att vi inte kommer att titta närmare på någon av dessa aktier nu.

Det går att handla tyska aktier smidigt och enkelt hos bland annat Nordnet och Avanza. Notera att eftersom euro är valutan i 84-miljonerslandet Tyskland utgår en sedvanlig växlingsavgift och en källskatt på eventuella utdelningar. Att äga tyska aktier i en KF (kapitalförsäkring) kan därför vara ett smart val. I skrivande stund är 1 euro värd cirka 11,30 kronor.

Fem intressanta aktier

Allianz

Det kryllar inte av försäkringsbolag på svenska börsen. Det kan göra Allianz till ett intressant alternativ för den som vågar lyfta blicken. Bolaget står stabilt och har en bred, global verksamhet med fokus på både försäkring och kapitalförvaltning.

Tyska marknaden är den största och Europa den geografi som betyder mest. Kanske kan en stundande vändning i ekonomin på kontinenten innebära ännu bättre utväxling på affärerna framöver? Ett p/e-tal på cirka 11 och en direktavkastning på omkring 5,3 % är inte heller fel.

Bolaget har huvudkontor i München och kanske är det inte så konstigt att du som fotbollsintresserad investerare känner till Allianz. På Allianz Arena är Bayern München hemmahörande och där kommer det även att spelas EM-fotboll nu.

BASF

Det går heller inte att säga att kemiindustri är en särskilt sprid sektor på Stockholmsbörsen. Därför kan det vara värt att kika närmare på BASF, som är specialiserat inom tillverkning och utveckling av diverse kemiska ämnen, plastartiklar och industriella lösningar.

BASF:s produkter och lösningar används främst inom jordbruks- och fordonsindustrin, bland tillverkare och inom pappers- och massaindustrin. Bolaget upprepade nyligen sina utsikter för 2024 och det första kvartalet innehöll en högre vinst än väntat.

För den som gillar annorlunda nischer, som kan komma att lyfta i samband med en starkare konjunktur, och även tycker om stabila, goda utdelningar kan BASF vara ett intressant val. Direktavkastningen uppgår till över 7 %.

Infenion Technologies

Ingen har missat hajpen som uppstått i och omkring AI. Här kommer Infenion Technologies in i bilden. Den tyska chiptillverkaren är verksam inom halvledarindustrin, har fyra olika affärsområden och en bred och spännande produktportfölj.

Integrererade microchip och sensorer till fordonsindustrin är ett par exempel på vad Infenion sysslar med till vardags.

Flera intressanta samarbeten har presenterats på senare tid och Infenions fokus på den europeiska marknaden skulle även kunna bli fördelaktigt i en framtid där mycket produktion av kritiska komponenter kan komma att flyttas hem. Höll ögonen öppna – även om den senaste kvartalsrapporten var lite av en besvikelse i flera hänseenden.

Siemens Healthineers

En av de mer populära aktierna bland de analytiker som följer tyska börsen är Siemens Healthineers. Bolaget är en avknoppning från Siemens och endast sex år gammalt. Siemens Healthineers är fokuserat på medicinteknik och världsledande inom sina fokusområden. Några av dem är medicinsk bildteknik, laboratoriediagnostik, digitala ekosystem och programvara för hälsoapplikationer.

Flera globala megatrender, så som en åldrande befolkning, talar för ett välskött och ständigt utvecklandes Siemens Healthineers som blivit större i omfång sedan det stora förvärvet av Varian Medical Systems, en tidigare Elektakonkurrent, 2021.

Bolaget har goda möjligheter att växa in i vad som kan se ut som en rätt tilltagen värdering i nuläget.

Rheinmetall

Att arbeta inom försvarsindustrin ligger helt rätt i tiden. Det är något som även går att se i Rheinmetalls aktiekurs. Den är upp 85% i år och har stigit omkring 250%sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022. Försvarsdelen av bolaget innehåller bland annat vapen, fordon och olika simulatorsystem.

Rheinmetall siktar på att utmana de tre amerikanska jättarna inom försvarsindustrin i ännu större utsträckning och kan onekligen vänta sig en fortsatt efterfrågan på sina produkter. Ett p/e-tal på över 45 innebär dock höga förväntningar på vinsttillväxt.

LÄS MER: Analytikernas fem favoritaktier för sommaren

Vill du ha fler råd kring aktier från oss? Här kan du som är medlem läsa alla våra senaste aktieanalyser.

AktieanalyserMarknadsanalyser

Dela med dig