Aktiespararna

Fondsparandet når nya rekordnivåer

Av Jessika Bouveng
10 juli 20241 min lästid
Nysparandet i fonder uppgick det första halvåret 2024 till rekordnivåer. Det visar en rapport från Fondbolagens förening.

Årets första halvår bjöd på nya höjder för det svenska fondsparandet. Nettosparandet i fonder uppgick då till 103,7 miljarder kronor.

“En tydlig trend är att den absoluta merparten av nysparandet går till aktiefonder och framför allt till globalfonder”, säger Rebecca Jansson, fondekonom på Fondbolagens förening.

Under året har det totala nysparandet i aktiefonder uppgått till 95,2 miljarder kronor och av detta har drygt 91 miljarder investerats i globalfonder.

Aktiefonder populära i juni

I juni månad konstaterades ett totalt nysparande i fonder på ungefär 22 miljarder kronor. Även i juni var aktiefonder det mest populära valet med insättningar på 16,2 miljarder kronor, följt av korta och långa räntefonder på 4,3 respektive 3,4 miljarder kronor.

Värdet av den totala fondförmögenheten ökade med 160 miljarder kronor under månaden till rekordhöga 7 900 miljarder kronor. 68 % av den totala förmögenheten låg i aktiefonder.

LÄS MER: Grönt ljus för Aktiespararna Aktiv

LÄS MER: Så sparar svenskarna

Fonder

Dela med dig