Aktiespararna

Förvaltaren: Köpläge i tre aktier som marknaden ratat

Av Redaktionen
21 april 20235 min lästid
Fredrik Skoglund pekar ut vinnarna - som nu handlas billigt: "Köp bespottade aktien".

Fondförvaltaren Fredrik Skoglund ser köpläge i tre aktier som ratats av marknaden.

På lång sikt kan aktierna bli stora vinnare, menar han.

”Bolaget kommer få en helt annan uppskattning”, säger han.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Fredrik Skoglund förvaltar fonden FE Småbolag Sverige på FE-fonder, som även är mottagarfond för Avanza Småbolag by Skoglund. Ett av fondens största innehav är Hexatronic, och det är den första aktien som Skoglund ser köpläge i just nu.

Aktien har fallit nästan 30% i år och kostar nu cirka 100 kronor. Den stora anledningen till tappet är att blankare gått in i aktien.

”Aktien har kommit ned kraftigt och värderas ungefär 10 gånger EBIT på de här nivåerna. Vi gillar den verkligen och tycker det är ett bra köp på lång sikt”, säger Skoglund.

Hexatronic är en systemleverantör inom fiberoptisk kabel och infrastrukturlösningar. De satsar just nu stort i USA, Tyskland och Storbritannien.

”De kommer att ha en slutmarknad som fungerar oavsett hur konjunkturen går, för behovet av deras produkter är så stort”, säger Skoglund.

Fondförvaltaren tror på bra siffror i Q1-rapporten som kommer den 27 april – men betonar att det är svårt att sia om hur aktien ska gå kortsiktigt.

”Vi sysslar inte med sånt. Utan vi investerar på lång sikt och försöker hitta bra bolag som levererar högre vinsttillväxt över tid. Det har småbolag historiskt sett haft lättare att göra och Hexatronic är ett sådant exempel”.

Kan bli "proppen ur"

Fredrik Skoglunds andra köptips är medicinteknik-bolaget Elekta. Även den aktien finns i FE Småbolags portfölj.

Elekta är specialiserade inom utveckling av kliniska lösningar för behandling av cancer och hjärnsjukdomar.

”Tyvärr så är det en strukturell tillväxt i behovet av att behandla cancer. Och vi har en stor vårdskuld efter pandemin, då vi inte kunde behandla sådana här sjukdomar i samma utsträckning som tidigare. Det finns också ett behov av att effektivisera sådana här behandlingar – och det gör Elekta”, säger Fredrik Skoglund.

Aktien har kommit ned ganska rejält från toppen under 2019–2020 och facit för aktien är minus 11% på fem år.

Fredrik Skoglund förklarar att bolaget har missgynnats efter pandemin, då leveranskostnaderna och komponentkostnaderna ökade, samtidigt som det rådde komponentbrist.

Men ovan problem ser nu ut att vara på väg att lösas, samtidigt som Elekta sitter på en stor orderbok.

”Så här skulle det kunna bli som Volvo. Om Elekta får tag i alla komponenter så kan det bli proppen ur och man får upp lönsamheten rejält”.

Det tredje köptipset från Fredrik Skoglund är vad han kallar en ”bespottad aktie”.

Securitas bra köp på lång sikt

Det handlar om Securitas. En aktie som är ett av de största innehaven i Fredrik Skoglunds fond.

Aktien är minus drygt 33% de senaste fem åren men är plus drygt 7% i år.

Det var i mitten av sommaren förra året som det stod klart att Securitas hade slutfört förvärvet av Stanley Security. Man hade då lyckats köpa tillbaka verksamheten som man knoppade av 2006.

”Det är ett väldigt viktigt förvärv som Securitas gjort. Innan detta sysslade de bara med väktarbemanning, men nu när de köpt tillbaka teknikverksamheten så kommer 50% av EBIT från teknikintäkter som it-system och kameror", säger Fredrik Skoglund.

Han berättar att teknikdelen växer snabbare än bemanningsdelen och tror att på sikt kommer synen på bolaget att förändras.

”Securitas kommer inte bara att vara betraktad som ett väktarbolag, utan som ett it, leverantör- och säkerhetsbolag”.

Skoglund konstaterar att värderingen är låg och att han tror att bolaget kommer att leverera hög tillväxt och starkt kassaflöde de kommande åren.

Samtidigt har det funnits en oro hos investerare efter förvärvet, vilket syns i värderingen av aktien.

”Bolaget är ifrågasätt nu för att man har ganska mycket lån efter det här förvärvet, men med tanke på att Securitas verksamhet är okänslig för konjunkturen så kommer kassaflöden komma in ganska snabbt i bolaget”, säger Skoglund och konstaterar att då borde oron hos investerare försvinna.

Samtidigt kommer bolaget bli mer attraktivt när it-intäkterna blir större än bemanningsintäkterna.

”Då kommer bolaget att få en helt annan uppskattning på lång sikt och lär ge bra avkastning under många år”.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Korta portföljen: Vi köper mer aktier i favoriten inför rapport

LÄS MER: Experten ser fyndläge i aktien som rasat: "Ett av börsens mest köpvärda bolag"

Dela med dig