Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-03-03

"Går emot allt som du och jag säger"

wysiwyg_image

Se över fondernas och investmentbolagens innehav – men det gör ingenting om Investor är en stor del av portföljen.

Det är några av råden i veckans avsnitt av podcasten ”Tillsammans mot miljonen” med Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Duon började med att konstatera att oron för högre räntor har kommit tillbaka, vilket lär göra att bankerna fortsätter gå bra på börsen. Mohammed Salih säger att han därför har valt att köpa in samtliga storbanker till sin privata aktieportfölj.

Sedan börjar duon diskutera investmentbolag på Stockholmsbörsen. Det är en läsarfråga om exponering som leder in dem på ämnet, och duon berättar att det är viktigt att se vilka innehav ett investmentbolag har – så att man får rätt riskspridning och inte är överexponerad mot någon aktie.

Investmentbolaget som låter två aktier utgöra 60% av portföljen

”Kollar man investmentbolaget Bure exempelvis, så är Vitrolife 28% av deras innehav och Mycronic 29%. Så nästan 60% av portföljen är två innehav”, säger Carl-Henrik Söderberg i podcasten.

Mohammed Salih fyller i att det inte är någon bra riskspridning.

”Nej, det sticker ut. Och jag kan förstå att folk undrar. Det här går ju emot allt som du och jag säger. Men uppenbarligen är Bure väldigt självsäkra med att äga de här två bolagen och långsiktigt ser de ett enormt värde framför sig. Och tittar vi på Vitrolife så har de ju haft rätt, men den har ju kommit ned extremt mycket och pressat Bures portfölj också”.

Investor mycket bättre riskspridning 

Mohammed Salih:

”Ja, och Bure handlas fortfarande till premie, och jag vet inte om det är rätt riskspridning just nu. Det är i alla fall inte det bästa exemplet när det kommer till riskspridning”.

Duon jämför Bure med investmentbolaget Investor, som har en mycket mer jämnt fördelat portfölj.

”Investor sitter på en enorm diversifiering i olika sektorer”, säger Mohammed Salih.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

 

Författare Eric Emanuelsson