Aktiespararna

Getinge föll rejält på rapport - bankerna splittrade i sina råd

Av Eric Emanuelsson
2 februari 20242 min lästid
Getinge föll kraftigt på Q4-rapporten under torsdagen.
Getinge föll tvåsiffrigt på sin Q4-rapport. Nu får medicinteknikbolaget en rad sänkta riktkurser, samtidigt anser Handelsbanken att aktien är attraktivt värderad i det längre perspektivet och höjer sin långsiktiga rekommendation. Även Carnegie höjer bolaget till köp.

Getinge föll cirka 12% på Q4-rapporten under torsdagen.

Handelsbanken konstaterar i en ny analys under fredagsmorgonen att rapporten var en besvikelse och att utvecklingen under det fjärde kvartalet var ett "hack i investerarnas förtroende kurva."

"Vi har sänkt våra vinstprognoser för 2024-26 med 3-6 procent som en följd av en svagare marginaltrend och något sämre finansnetto. Även om 12 procents aktiekursfall i kombination med begränsade prognossänkningar kan tyckas motivera ett bra läge i aktien, kvarstår vi som försiktiga i det korta perspektivet", skriver Handelsbanken.

Tycker Getinge är attraktivt på lång sikt

Banken konstaterar att Getinge kommer att möta tuffa jämförelsesiffror för Q1 samtidigt som ordertrenden beskrivs som svag, något som gör att banken har svårt att se kortsiktiga katalysatorer för aktien och upprepar därför den kortsiktiga rekommendationen behåll.

Men i det längre perspektivet ser det bättre ut. Handelsbanken sänker visserligen sin kassaflödesbaserade riktkurs på tre års sikt till 285 kronor (295) men höjer den långsiktiga rekommendationen till Outperform (Market Perform).

"Även om det kan ta viss tid att återfå investerarnas förtroende handlas aktien nu till EV/EBITA 8x (2026p), trots våra konservativa prognoser. Vi menar att detta är attraktivt givet 14 procents årlig genomsnittlig förväntad resultatökning under 2023-26", skriver banken.

Getinge får flera sänkta riktkurser

Under fredagsmorgonen meddelar också Morgan Stanley att man sänker riktkursen för Getinge till 215 kronor (235) och upprepar jämvikt. Pareto Securities sänker riktkursen till 200 kronor (210) och upprepar behåll. SEB sänker riktkursen till 232 kronor (246) och upprepar köp. DNB sänker riktkursen till 210 kronor (225) och upprepar behåll. Carnegie höjer Getinge till köp (tidigare behåll).

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig