Aktiespararna

Analytikerna ser positivt på affären - banken höjer sin rekommendation

Av Jessika Bouveng
3 juni 20243 min lästid
Gränges får höjd rekommendation av Handelsbanken. .
Gränges tar över ägandet av produktionsanläggning i Kina och stärker samarbete. Handelsbanken väljer att höja sin rekommendation och Kepler behåller sin rekommendation om köp.

I fredags blev det känt att aluminiumbolaget Gränges utökar sitt långsiktiga strategiska partnerskap med Shandong Innovation Group för att stärka sin konkurrenskraft och få ökade marknadsandelar inom elektrifiering.

Gränges ska ta över ägandet av en produktionsanläggning för gjutning och varmvalsning i Shandong-provinsen i Kina i utbyte mot en ägarandel i bolaget i Kina.

Transaktionen väntas slutföras inom sex månader och består av aktier utan kassapåverkan och väntas bidra marginellt till Gränges vinst per aktie från och med 2025.

Handelsbanken höjer till behåll

Handelsbanken skriver under måndagen att banken, trots den ljumma reaktionen från marknaden, ser affären som mycket bra.

“Gränges förväntar sig uppenbarligen en betydande ökning för elbilsrelaterade produkter och vår bedömning är att det kostar flera miljarder att köpa/bygga en sådan här anläggning”, skriver banken och fortsätter:

“I mars besökte vi Gränges anläggning i Shanghai och förstod då att kapacitetsutnyttjandet i den asiatiska verksamheten var högre än 80 procent, vilket implicerar ett behov för mer kapacitet. Denna transaktion minskar risken för ytterligare en stor investering i närtid och öppnar även upp för återköp.”

Handelsbanken menar man att fredagens nyhet överskuggar risken med marginalprognoserna och man väljer därför att höja sin kortsiktiga rekommendation från tidigare sälj till behåll.

Kepler behåller köprekommendation

Analyshuset Kepler Cheuvreux väljer att upprepa sin rekommendation om köp efter att affären tillkännagavs samt inför den andra kvartalsrapporten som kommer den 12 juli.

“Genom en icke-kontant transaktion med SIG fördubblas produktionskapaciteten i Kina och SIG erhåller 20 procent av Gränges kinesiska dotterbolag. Transaktionen har ingen påverkan på kassan och väntas öka vinsten per aktie något under 2025. Inför Q2-rapporten förväntar vi oss att bolaget presterar i linje med guidningen och vi gör enbart små förändringar i våra prognoser. Vi höjer vår riktkurs från 140 SEK till 150 SEK, med stöd av partnerskapet och de förbättrade tillväxtutsikterna”, skriver Kepler i sin analys.

Aktien stiger 2,1% under måndagen till 138 kronor.

LÄS MER: Attraktivt värderad nyckelspelare - köp

LÄS MER: Två nya köpråd från Börsveckan

GrängesMedia och analyshus

Dela med dig