Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-10

Grundskola: Att tänka på vid aktieköp - Del 1

wysiwyg_image

Del 1: Strategin avgör affärens utfall

Många köper aktier ganska ostrukturerat. Men den som skaffar en genomtänkt strategi – och följer den – i sitt aktiesparande har större förutsättningar att lyckas än andra. Följ med från början i Aktiespararens strategiskola, som består av tre delar.

Syftet med denna strategiskola är att du som placerare ska få en fullständig, och förhoppningsvis även lönande, strategi för dina aktieplaceringar.

Denna första lektion handlar om aktieaffärens första del: köpet.

För många är det lätt att köpa en aktie men mycket svårare att sälja. Hur kan det komma sig? Här är några orsaker:

  • Det är trevligare att vara positiv än negativ.

Alla vill i grunden vara positiva. En köprekommendation innebär att man är positiv till marknaden – och kanske särskilt till en utvald aktie. Ingen vill egentligen vara negativ, och därför har många också svårt för att blanka aktier, trots att de kan tjäna pengar på ett kursfall.

De flesta analytiker förväntar sig därutöver att marknaden ska utvecklas positivt, och de får ofta utrymme i pressen. Sällan uttrycker någon förväntningar om ett dåligt år, och om någon ändå skulle göra det brukar gissningen ligga på en nedgång på 5–10 procent – trots att ett allmänt kursfall brukar bli betydligt större än så.

  • Ett köptips kan inte gå fel.

Om aktiekursen går ned får man ofta höra att ”aktier är långsiktiga placeringar” eller ”på lång sikt ser aktien bra ut”, vilket ofta är korrekt. Men då talar vi om riktigt lång sikt; på kort sikt kan ett kursfall bli synnerligen dramatiskt. Och om vi köpt en aktie på kanske 50 kronor är det inte så roligt att se den handlas till 25 kronor. Den som vill undvika större kortsiktiga nedgångar i sina aktier bör därför ha en färdig säljstrategi – redan vid köpet.

  • Köpråd är vanligare än säljråd.

Ett köpråd är lätt att ge. I affärstidningarna och på nätet finns gratis köptips när som helst. Bankens rådgivare kan också ge köptips, liksom kanske en kollega eller en granne – eller så har man snappat upp något någonstans. Ett köptips verkar man alltid kunna få, var och när som helst och av vem som helst.

Många påverkas av omgivningen när och om de ska köpa. De har svårt att veta vem som är värd att lyssna på och vågar inte lyssna på sig själva. Andra köper aktier baserad på en ”stark känsla”.

wysiwyg_image

Många aktieplacerare tycker att det är alltför lätt att klicka i köprutan. En strukturerad analys kan göra köpbeslutet krångligare, men det är samtidigt ofta enda sättet för en placerare att slippa fatta svåra säljbeslut om en förväntad kursuppgång skulle vändas i motsatsen.

En analys innebär en kombination av fundamental och teknisk analys. Oavsett risknivå eller placeringshorisont är en strategi nyttig att ha med sig när man beger sig in på aktiemarknaden.

Läs del 2 här

Källa: "Vinnande strategi för dina aktieplaceringar" av Fredrik Strandberg och Christer Veijalainen 2001

Författare Redaktionen