Aktiespararna

Aktien drog ned hela sektorn - Swedbank ser attraktiv värdering

Av Jessika Bouveng
26 april 20242 min lästid
Handelsbanken och Atlas Copco är två intressanta aktier i rapporttider, menar kapitalförvaltaren.
Trots en rapportbesvikelse ser kapitalförvaltaren en attraktiv värdering i Handelsbanken som under onsdagen dök på börsen och drog med sig hela sektorn.

Trots att den amerikanska 10-åriga räntan fortsatt att stiga noterar Anton Saks, kapitalförvaltare på Swedbank, att aktiemarknaden inte har reagerat med några större rörelser.

”Troligtvis ser marknaden att den starka ekonomiska utvecklingen och vinsttillväxten trumfar ränteuppgången och den eventuella fördröjningen av Feds räntesänkningar”, skriver Anton Saks på börssajten Aktiellt.

Något som däremot får börsen att röra på sig är den pågående rapportperioden. Lite extra intressanta aktier för tillfället menar kapitalförvaltaren är Handelsbanken och Atlas Copco.

Handelsbanken föll tungt

Onsdagen var en tung dag för Handelsbanken och resten av banksektorn på Stockholmsbörsen. SHB levererade en rapport som gjorde marknaden missnöjd och för veckan är aktien ned över 10%.

”Även om bankerna kanske inte är de mest intressanta aktierna just nu är dom definitivt i ropet. Efter rapportperioden står det ganska klart att bankernas räntenetto har toppat ut. När kostnaderna också har stigit lite snabbare än väntat så fick vi en kraftig omprisning i banksektorn och i SHB i synnerhet”, skriver Anton Saks.

Anton Saks skriver vidare att trots att vinsten inte kommer att växa den kommande tiden ser Swedbank fortfarande en attraktiv värdering i Handelsbanken. Kapitalförvaltaren tror även på en bra utdelning nästa år.

Fortstatt köp-rek för Atlas

Atlas Copco överraskade på uppsidan i veckan när jätten presenterade siffror för det första kvartalet. Kepler Cheuvreux upprepade sin köp-rekommendation och höjde även riktkursen till 220 kronor.

”En aktie som är högintressant och överraskade på uppsidan är Atlas Copco. Aktien släppte i vanlig ordning sina siffror vid lunchtid och gör att många av oss äter framför skärmen. Denna gång smakade lunchen extra gott då Atlas Copco slog förväntningar på flera parametrar och med en urstark orderingång i ryggen tog aktien ett glädjeskutt direkt"

LÄS MER: Storm i bankdammen

LÄS MER: Rejält tryck i Atlas Copco

HandelsbankenAtlas CopcoMedia och analyshus

Dela med dig