Aktiespararna

Handelsbanken: Fem aktier med störst potential i verkstadssektorn

Av Elin Hanspers
13 februari 20241 min lästid
Epiroc är ett av de bolag där Handelsbanken ser potential.Foto: Epiroc
I en färsk analys skriver Handelsbanken att de ser stabila resultat i korten för verkstadssektorn 2024. De pekar dessutom ut fem aktier med störst potential.

Verkstadsbolagen har haft en stark kursutveckling senare tid samtidigt som vinstprognoserna för 2024 har skruvats ned cirka 2-5% sedan utgången av Q3, skriver Handelsbanken i sin analys av verkstadssektorn. Det innebär att värderingen har ökat och nu ligger i linje med det historiska genomsnittet, vilket i sin tur innebär att Handelsbanken är mer försiktiga till sektorn.

För Q1 räknar banken med att tuffare jämförelsetal och negativa valutaeffekter leder till något lägre resultat.

”I det längre perspektivet bör dock rekordstora orderböcker och god prissättningsförmåga ge stöd åt resultaten. Försvagningen av konjunkturen har pågått i tre kvartal och fastän ledande indikatorer fortfarande är dämpade ser vi tecken på att botten kan vara passerad. Om historien upprepar sig kan tillväxten återvända under andra halvåret”, skriver de.

Fem köpvärda aktier i verkstadssektorn

För tillfället ses störst potential i Alfa Laval, Epiroc, Vestas, Sandvik och Volvo där samtliga rekommendationer är köp på tre månaders sikt och outperform på 3 års sikt.

LÄS MER: Utdelningsaktier med kurspotential framåt

LÄS MER: Nu blir det lugnare tempo för verkstadsjättarna

Dela med dig