Aktiespararna

Handelsbanken höjer till köp efter svaga Q1-rapporten

Av Jessika Bouveng
20 maj 20242 min lästid
Handelsbanken ser en 62% uppsida i Alleima och rekommenderar köp.
Alleima redovisade en svag rapport för det första kvartalet. Handelsbanken spår dock en ljusare framtid och höjer idag sin kortsiktiga rekommendation för bolaget.

Svenska Handelsbanken skriver idag i en analys att banken höjer sin kortsiktiga rekommendation för specialstålbolaget Alleima till köp.

Alleima redovisade en omsättning som var lägre än väntat i första kvartalet 2024 och rörelsevinsten minskade. Efter rapporten dök aktiekursen med 10%. Handelsbanken skriver att efter det svagare kvartalet ser man förbättringar framöver, framförallt i den kortcykliska lågförädlade verksamheten.

”Vi prognostiserar att lönsamheten kommer att förbättras i takt med att volymerna börjar återhämta sig och med stöd av en förbättrad intäktsmix. Vi förväntar oss att divisionen Kanthal (industriell värmeteknologi och motståndsmaterial), som har den största exponeringen mot prioriterade segment, kommer att leverera marginaler på 18 procent trots tuffa marknader”, skriver banken i sin analys.

Höjer marginalprognosen

Handelsbanken skriver vidare att man tror att marknaden underskattar bolagets marginaler under det andra kvartalet.

”Ledningen hänvisade till en svagare marknad, effekter av underabsorbtion och temporära leveransutmaningar, vilket vi inte förväntar oss i samma utsträckning under det andra kvartalet. Vi har därför höjt vår marginalprognos för 2024 något, och vår resultatprognos för det andra kvartalet är nu 7 procent högre än konsensusprognosen.”

Banken ser möjligheter för prognoshöjningar i marknaden och/ eller att Alleima kommer att överraska på uppsidan i samband med kommande rapport.

62% uppsida i Alleima

På långsikt har Handelsbanken rekommendationen Outperform och riktkursen på tre års tid ligger på 106 kronor vilket ger en 62% uppsida. Aktien stängde fredagen förra veckan på drygt 65 kronor.

LÄS MER: Läge för vinsthemtagning i Alleima

LÄS MER: Alleima bommar förväntningarna

AlleimaMedia och analyshus

Dela med dig