Aktiespararna

SHB: Här tror vi på stigande vinster

Av Jessika Bouveng
11 mars 20242 min lästid
Handelsbanken höjer fastigheter till övervikt.
Handelsbanken har uppdaterat sin aktiestrategi och spår ökade vinster i fastighetssektorn.

I senaste uppdateringen av sin sektorsyn har Handelsbanken sänkt bank till undervikt och fastigheter har höjts till övervikt.

Fastigheter ett positivt undantag

I ett morgonbrev konstaterar banken att de olika sektorerna har skilt sig åt på flera punkter, även på den viktiga punkten vinstprognosrevideringar, där fastigheter utgör ett positivt undantag medan vinstprognoserna för bankerna är relativt oförändrade.

"Till skillnad från Bank, där vinsterna förväntas sjunka under kommande år, förväntas vinsterna faktiskt öka för Fastigheter under de kommande åren, ", skriver banken.

Banken skriver vidare att båda sektorerna är räntekänsliga, och förväntningarna framåt är att både korta och långa räntorna kommer att sjunka även om räntesänkningarna kommer att dröja längre än befarat. Handelsbanken tror dock att det senare redan är inprisat i fastighetssektorn givet att den gått 20 procentenheter sämre än banker sedan förra årsskiftet.

"Risken för en generell marknadskorrektion är fortsatt hög, men i det relativa spelet mellan de två sektorerna så indikerar historiken att Fastigheter brukar gå bättre än Bank om detta inträffar", skriver Handelsbanken.

Övriga sektorsynen

Utöver fastigheter har banken även en övervikt på dagligvaror, hälsovård och kommunikation. Undervikt gäller för finans, där banker är inräknat, samt industri och sällanköpsvaror. Neutral vikt har energi, kraftförsörjning, teknologi och material.

LÄS MER: Banken: Ökad risk för kort rekyl efter rekordveckor

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Marknadsnyheter

Dela med dig