Aktiespararna

Handelsbanken höjer aktierekommendationen för Autoliv

Av Jessika Bouveng
27 maj 20242 min lästid
Autoliv får köprekommendation av Handelsbanken.
Handelsbanken inleder veckan med att göra två förändringar bland sina aktierekommendationer - Autoliv höjs till köp medan Clas Ohlson får en sänkt rekommendation till behåll.

I en färsk analys skriver Handelsbanken att man väljer att höja sin kortsiktiga rekommendation för trafiksäkerhetsföretag Autoliv till köp från tidigare behåll. Banken upprepar också sin treåriga rekommendation outperform.

Banken skriver att trots att aktien har stigit med 47 % de senaste tolv månaderna handlas den fortfarande med en rabatt på 8-9% jämfört med sitt tioåriga genomsnitt.

”Om det genomsnittliga säkerhetsinnehållet per bil i Kina, världens näst största marknad för passiv säkerhet, når Europas 298 dollar och bilförsäljningen per capita också stiger till europeiska nivåer, kan den kinesiska marknaden för passiv säkerhet vara värd över 10 miljarder dollar, mer än 70 procent högre än 2023”, skriver Handelsbanken.

Clas Ohlson förlorar köpstämpel

Banken sänker även sin rekommendation för prylkedjan Clas Ohlson från en tidigare köpstämpel till behåll. Anledningen är att man inte ser några tydliga kortsiktiga trippers för tillfället.

”Jämförelsetalen för både försäljning och kostnader blir betydligt tuffare framöver och våra resultatförväntningar är inte längre högre än konsensus. Med det sagt, anser vi inte att värderingen är ansträngd, med ett EV/EBIT på 11,3x 2024/25p. Vi upprepar vår långsiktiga Market Perform-rekommendation.”

LÄS MER: Fem nya köpråd från Börsveckan

LÄS MER: Aktiechefen: Se upp - här kan det komma bakslag

Clas OhlsonAutolivMedia och analyshus

Dela med dig