Aktiespararna

Handelsbanken ser köpläge i Castellum - sänker Platzer

Av Jessika Bouveng
22 maj 20242 min lästid
Castellum och Platzer har fått nya rekommendationer av Handelsbanken.
Under onsdagsmorgonen släpper Handelsbanken nya rekommendationer för två fastighetsbolag - Castellum och Platzer. Castellum-aktien som har underpresterat jämfört med sektorn blir höjd till köp på kort sikt och Platzer som gjort det motsatta blir sänkt till behåll.

I sin analys konstaterar Handelsbanken att Castellum-aktien har gått nära 20% sämre än fastighetssektorn i år. Banken menar dock att det är läge att bli mer positiv till vad de kallar en mer finansiellt stabil storbolagsaktie med en bred exponering mot den svenska och nordiska fastighetsmarknaden.

”Givet att Entra (där Castellum äger 33 procent) är finansiellt starkare efter en stor och framgångsrik avyttring och en genomförd nyemission, menar vi att Castellum kan hantera högre räntor, genomföra relevanta investeringar i sina tillgångar och i viss utsträckning göra tillväxthöjande projektinvesteringar”, skriver banken.

Comeback för utdelning kan locka

Handelsbanken skriver vidare att aktien handlas med 23% rabatt jämfört med bankens beräknade substansvärde per 2026 och till en cash-earnings-multipel på 16x. Banken menar att detta är ett rimligt pris för en aktie med Castellums storlek.

En potentiell återföring av utdelningen tror man också kan göra aktien attraktiv.

Platzer sänkt till behåll

Platzer-aktien som istället har stigit 80% under det senaste halvåret får sin korta rekommendation sänkt till behåll.

”Vi menar att uppgången är välförtjänt, i linje med vår syn avseende att aktien skulle omvärderas och som gjorde att den blev vår sektorfavorit i början av förra året”, skriver Handelsbanken.

Även den långsiktiga rekommendationen sänks till market perform. Banken har dock en fortsatt positiv syn på aktien.

LÄS MER: Aktierna som stiger på börsen efter inflationssiffrorna

LÄS MER: Fastighetsbolaget faller på sänkt rek från banken

Dela med dig