Aktiespararna

SHB: Höjd riktkurs för verkstadsbolaget - köp

Av Jessika Bouveng
29 maj 20242 min lästid
Handelsbanken höjer riktkursen för Alfa Lavals aktie.
Trots en stark start på året ser Handelsbanken mer potential i Alfa Laval och banken väljer att höja riktkursen.

Den senaste tiden har Alfa Lavals aktie gått starkt. Bara under 2024 är aktien upp strax över 20%.

Handelsbanken skriver idag i en analys att man tror att aktien har mer potential och väljer därför att höja riktkursen på tre års sikt till 700 kronor. Strax efter öppning under onsdagen handlas aktien runt 484 kronor.

Banken skriver också att man nu räknar med en 7% årlig organisk tillväxt över cykeln för Alfa Laval.

”Vi har tittat närmare på divisionen Marine, med goda marknadsförhållanden samt högre tillväxt och lägre cyklikalitet än historiskt. Vi noterar att det genomsnittliga innehållet per fartyg har ökat betydligt, främst som en följd av alternativa drivmedel för fartygen som ökar Alfa Lavals marknadsandel”, skriver de.

Upprepar köprekommendation

Vidare skriver banken att efter årets uppgång handlas aktien nu till EV/EBIT 19x (2024p), vilket innebär 20% premie jämfört med historiken.

”Även om vi främst baserar vår positiva syn på framtida vinsttillväxt, tror vi att det även finns viss potential för ännu högre vinstmultiplar. Värderingen var likartad under 2017-18 i samband med scrubberboomen, men vi menar att nuvarande tillväxtförändring är mer robust”.

Handelsbanken tror på en stadig rapport för det andra kvartalet och den kortsiktiga rekommendationen om köp upprepas. Likaså den långsiktiga om outperform.

LÄS MER: Alfa Laval spår högre efterfrågan - aktien rusar

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Alfa LavalMedia och analyshus

Dela med dig