Aktiespararna

Getinge får sänkt rekommendation av Handelsbanken

Av Jessika Bouveng
23 maj 20242 min lästid
Handelsbanken sänker sin rekommendation för Getinge från köp till behåll.
Handelsbanken väljer under torsdagen att sänka sin rekommendation för medicinteknikbolaget Getinge. Den tidigare köprekommendationen har nu sänkts till behåll med anledning av att banken missbedömt bolagets kvalitetsproblem.

“Vi hade fel som trodde att det värsta var passerat när det kommer till kvalitetsproblem för Getinges främsta vinstdrivare – IABP och ECMO produkter,” skriver banken i sin analys.

Tidigare i maj gick den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, ut med en rekommendation till vårdgivare att använda alternativa produkter till Getinge. Detta innebar ett bakslag för bolaget och man har nu pausat sina marknadsföringsåtgärder och påskyndar istället utvecklingen för att kunna lämna in ansökningar om godkännande i USA under nästa år.

“Vi bedömer att IABP och ECMO produkter i USA stod för drygt 20 procent av Getinges rörelseresultat 2023 och vår känslighetsanalys tyder på att rörelseresultatet kan minska upp till 10 procent på grund av FDAs rekommendationer. Vi sänker våra vinstprognoser med 12-15 procent för 2024-25,” skriver banken.

Bättre vinsttillväxt framöver

Under 2024 och 2025 räknar Handelsbanken med att Getinge kommer att uppvisa en vinsttillväxt runt 10 procent. Längre fram tror man att vinsttillväxten kommer att accelerera ytterligare när bolaget har bättre produkter.

“Vidare sänker vi vår riktkurs på 3 års sikt från 325 till 275 kronor, vilket innebär en långsiktig kurspotential över 50 procent. Detta är tillräckligt för att behålla rekommendationen Outperform på 3 års sikt,” skriver banken slutligen.

Aktien handlas ned marginellt efter den sänkta rekommendationen till en kurs på drygt 184 kronor.

LÄS MER: Medicinteknikbolaget åker ur Swedbanks fokusportfölj

LÄS MER: Getinge sänks till behåll av Nordea och Kepler

GetingeMedia och analyshus

Dela med dig